Съдебната реформа, която партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" си представя, включва "пряк избор от народа на главен прокурор".

Това заяви Александър Рашев, член на Комисията по правосъдие в новата партия, по време на онлайн бизне закуска, организирана от Българската стартъп асоциация (BESCO). В нея участваха и други представители на политическата формация по различни теми, свързани с бизнеса, данъчната политика и т.н. Това е втората среща с партия, организирана от асоциацията. Първата бе с БСП.

По думите на Рашев в планът за реформа в правосъдието на включва още промяна на състава на Висшия съдебен съвет, изваждане на прокуратурата от ВСС, въвеждане на механизъм за търсене на пряка отговорност на главния прокурор, въвеждане на механизъм за избор на председатели на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд. 

Припомняме, че този анонс в по-голямата си част предполага свикване на Велико народно събрание и промени в действащата или приемане на нова конституция, което не може да се направи от обикновеното бъдещо 45-о Народно събрание, което ще избираме. 

От "Има такъв народ" декларираха, че управленската програма, с която формацията ще се яви на парламенарните избори на 4 април, "съвсем скоро" ще се появи в интернет страницата й.

Министерство на иновациите?

Друга идея, този път в сферата на бизнеса, е да се създаде държавна структура с ранг на министерство, специално за иновации. Освен това  - да има данъчни облекчения за стартиращи компании и за ангелски инвестиции (това са инвестиции на лични средства срещу дял от компании - б.р.), особено за компаниите, които намират пряка приложение в реалната икономика. За тях ще има две нива на стимули. Едното ниво ще е за тези, които са стартираща и развиват, а друго - за тези, които са развили вече като стартиращи продукт, услуга или каквато и да е иновация, обясни Любомир Каримански, председател на Комисията по икономика и финанси към партията.

"Какво значи данъчен стимул - освобождаване от корпоративен данък за определен период, възможности за по-разширен достъп до финансиране, изграждане на данъчна платформа за възможност чрез нея да са информирани стартиращите компании. Ако трябва да отговоря кратко и ясно - предвижда се данъчен стимул. При нас има един цял стълб, който се занимава с научно-изследоваталската развойна дейност, иновациите и внедряването", добави Каримански.

България и образованието - добре било преди демокрацията

От асоциацията попитаха как новата формация вижда решение на казуса с липсата на достатъчно подготвени карди за бизнеса. На въпроса отговори Светослав Георгиев от "Има такъв народ", който заключи, цитирайки с добро периода преди демокрацията: 

"България преди 1990 г. беше една от водещите държави в сферата на образованието. В последните 30 г. страната е изключително зле". 

По думите му не може да има 50 университета при население около 7 млн. души. Образованието трябвало да бъде свързано с бизнеса, защото сега не било, стана ясно още от отговора. Икономистът Кирил Симеонов допълни, че при финансирането на учебни заведения трябвало да се акцентира на качеството на обучение. В момента парите за образование се давали "на калпак" чрез т.нар. делегирани бюджети. 

По отношение на висококвалифицирани кадри за бизнеса друга идея на партията е привличането на българи, които са в чужбина, от една страна, и от друга – хора, които не са българи, но искат да работят в България. 

„Те трябва да могат да работят там, където са ресурсите. Не искаме само София да бъде притегателен център; целта ни е, посредством картографиране на ресурсите, да направим отделните региони в България привлекателни за всякакви квалифицирани кадри“, коментира Каримански. 

Трансформация с култура и талант

Според представители на "Има такъв народ" у нас не се въжежда електронно правителство, "за да може цялата корупционна част да се подкрепя".  Според Каримански обаче това ве значело, че трябва да се премахне изцяло държавната администрация, да се съкрати и т.н. "Искаме трансформация на база култура и талант", декларира той. 

Правосъдният експерт Рашев също се включи. От думите му стана ясно, че "Има такъв народ" ще иска въвеждане на наказателна отговорност (поне това се предполага да значи декларираната промяна в Наказателния кодекс")  в случаи на бездействие на държавата или администрацията, конкретно по казуси с "мълчалив отказ". При присъда тези откази трябвало да се превръщат в "мълчаливо съгласие". 

Мерките в подкрепа на бизнеса на "Има такъв народ" звучаха така от Каримански: "Първо трябва да гарантираме развиване на бизнеса без бариери, след това има много мерки за преките чуждестранни инвестиции, стимулиране на иновативната дейност, за да може устойчиво да се развиват ресурсите в отделните региони". 

Да преразгледаме концесиите

Съществуващите концесии трябва да може веднага да бъдат преразгледани, така че да са в полза на държавата, а не тя да бъде източвана е друга идея на "Има такъв народ". Акцент имаше и върху улеснен достъп и прозрачност за кандидатстване на европейските проекти и парите да не бъдат пренасочвани лесно за други цели.

Според Светослав Георгиев трябва да бъде премахната идеята за "усвояване на евросредства", както и че когато няма добавена стойност, фирми и компании да не да бъдат финансирани.