Григор Димитров си осигури място във втората седмица на Откритото първенство на Австралия. В мач от третия кръг българинът преодоля Пабло Кареньо Буста (№16 в света) с 6:0, 1:0 и отказване на испанеца в началото на втория сет заради здравословен проблем.

Той чака на осминафинал финалиста от миналата година Доминик Тийм, съумял да обърне Ник Кириос от 0:2 до 3:2.

Димитров вече значително подобри представянето си от миналата година и ще се придвижи напред в ранглистата.

Нямаше информация за контузия на Кареньо Буста, с когото Димитров бе поделил по три победи до днес. След първия сет той поиска консултация с физиотерапевт. Остана впечатлението, че проблемът му е в коремната мускулатура. Личеше, че има проблеми с придвижването.

Испанецът беше пробит още в първия гейм на откриващия сет. А въпреки „геврека“ в сета и общо трите брейка в актива на Гришо в някои от геймовете имаше битка. Димитров трябваше да прави обрати, а веднъж спаси и точка за пробив.

Кареньо Буста не можеше и да сервира добре, правеше чести грешки. Обратно - Григор направи отлични отигравания и представянето му в първия сет беше на високо ниво. В интервюто си на корта той обяви, че веднага ще потренира, за да се натовари допълнително, но за него е добре, че днес не хаби сили.

Организаторите обявиха, че затварят „Мелбърн парк“ за зрители за следващите пет дни - от събота. Турнирът продължава по план, но трибуните ще останат празни - заради 5-дневна карантина в целия щат Виктория. Причината за това са 13 случая на новозаразени след положителна проба на служител на хотел в града.

От началото на турнира бяха допускани до 30 хиляди души на всички кортове - лимитирана бройка. Парите от продадените билети ще бъдат върнати, а присъстващите днес фенове се оказаха щастливци. Мерките срещу COVID-19 в Австралия са сред най-строгите в света.

А напред продължава Александър Зверев, който елиминира Адриан Манарино - 6:3, 6:3, 6:1.

Не и Диего Шварцман - деветият в света и осми в схамата участва в може би най-голямата изненада до момента. Той загуби с 0:3 (и в трите сета по 3:6) от руснака Аслан Карацев - №114 в света, квалификант и дебютант в основната схема на турнир от Големия шлем.