Бизнесменът Павел Вълнев е инвестирал 1 милион лева в партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов - „Републиканци за България“. Вълнев е и заместник-председател на партията.

Това стана ясно от признания на самия Цветанов в ефира на бТВ. Бизнесменът с успешен бизнес в САЩ ще дари още средства - за предизборната кампания. По думите на лидера на РБ това бил начинът да се покаже, че формацията няма зависимости от други крупни дарители.

Разговорът тази сутрин се въртеше основно около финансите на партията и личните такива на самия Цветанов. Водещият Антон Хекимян на няколко пъти попита „Бизнес партия ли сте, партията на г-н Вълнев?“ и констатира: „Първа частна партия, която се стреми към Народното събрание“.

На което Цветанов отвърна с историята на успешния бизнес на братятя Вълневи в чужбина, като посочи, че водещият очевидно визира онзи тип политици, забогатели по време на прехода от приватизация, и тези, забогатели от обществени поръчки, каквито Вълневи не са. Допълни, че дарения имало и от членове и симпатизанти на партията.

Цветанов подчерта още, че Павел Вълнев е с двойно гражданство и съответно не може да бъде номиниран за народен представител или за министър, „но трябва да сме отворени към всеки, който инвестира, да създадем основа да се инвестира в България“. Отделно бизнесменът му поставил условие за съвместната им работа - да няма никакви зависимости, в т.ч. от ДПС.

След неколкократно зададените въпроси за „бизнес партията“ на Павел Вълнев, Цветанов направи сравнението: все едно бТВ да е зависима от рекламодателите в рекламните си блокове.

Последва питане и за заплатата, която лидерът на РБ получава от Вълнев като служител в една от неговите фирми. „Аз работя в една от неговите фирми, така че той е и мой работодател“, заяви Цветанов. Но отказа да назове размера на възнаграждението. Посочи само, че се осигурява на максималната сума, а конкретната сума е известна на НОИ и НАП. В края на предаването все пак призна, че получавал „средна за американските стандарти заплата“.

Междувременно, в частта от разговора за политика Цветанов коментира и социологическите проучвания, които засега не отреждат място на РБ в следващия парламент:

„Това е изпитание за социолозите. Според подписката за регистрация в ЦИК сме партията, събрала най-много подписи – над 31 000. Събрали сме 1-1,5% в зависимост от избирателната активност. Нека на 5 април сутринта да бъда поканен във вашето студио и да има социолози. Не само ще влезем, но ще бъдем и незаобиколим фактор.“

Увереността си Цветанов дължал на изградената вече партийна инфраструктура, на обиколките в страната и на срещите със симпатизанти.

Лидерът на „Републиканци за България“ отново говори за зависимостите, които според него ГЕРБ има от ДПС, давайки примери с местните избори през 2019 г. Реши да ги илюстрира и с факта, че премиерът Бойко Борисов отстрани трима министри - Владислав Горанов (финанси), Емил Караниколов (икономика) и Младен Маринов (вътрешни работи). Това се случи покрай антиправителствените протести, като Борисов посочи като мотив, че в общественото пространство битувало мнението, че те са свързани с Делян Пеевски.

„Владислав Горанов е активният участник в реденето на листите. Да видим ще има ли някой от тези министри в листите. Ако има, значи връзката е много здрава“, заяви Цветанов.

За самия себе си заяви, че „при всички положения“ щял да напусне ГЕРБ и без „Апартаментгейт“ да се беше случил. Не харесвал равитието на ГЕРБ през последната година и половина. „Бяхме алтернатива на статуквото. През последната година и половина имаме „Турски поток“, АЕЦ „Белене“...“

За последно Цветанов се е чул с Борисов преди два месеца. Тогава говорил и с президента Румен Радев. Поводът бил организираната от него конференция за 5G и „Триморието“. В ефир им благодари, че са изпратили представители на форума.