Известното дело „Белене“, което от далечната вече 2016 г. насам прокуратурата водеше срещу бивши министри на енергетиката - Румен Овчаров и Петър Димитров (БСП), двама бивши шефове на НЕК, а впоследствие добави и бившия министър Делян Добрев (ГЕРБ), влиза в съдебна фаза. Държавното обвинение е внесло обвинителен акт в Специализирания наказателен съд. Делото по същество е за безстопанственост в особено големи размери.

Изненадата обаче е, че някъде по пътя името на един от обвиняемите министри - на добавения след старта на разследването Добрев, е изчезнало от обвинителния акт. Вероятно това обяснява и още един странен факт - прокуратурата е внесла делото в съда още на 8 февруари, но не е сметнала за необходимо и обществено важно да обяви това публично - в духа на прозрачност. За сметка на това, в същия ден бе внесено делото срещу братята Пламен и Атанас Бобокови за незаконен внос на боклуци, което прокурорско постижение бе шумно обявено и информацията за него и днес може да бъде видяна на сайта на обвинението. 

Информацията за тихомълком внесения обвинителен акт по АЕЦ „Белене“ и за липсващото име на Добрев в него дойде днес първо от разследващата неправителствена организация „Антикорупционен фонд“. 

„Остава неясно защо въпреки големия обществен интерес и по този случай той е третиран различно например от делото „Бобокови“, което е внесено в Специализирания съд в същия ден, 8 февруари - и за този факт институциите не са пропуснали да информират обществеността.

Другият съществен въпрос е какво се е случило с обвинението срещу бившия министър Делян Добрев, също обвиняем по казуса „АЕЦ Белене“? Справката в системата на съда показва, че лице с неговите инициали не е предадено на съд по това дело", пишат днес от Антикорупционния фонд. 

Малко по-късно от прокуратурата са потвърдили пред БНР, че делото е внесено в съда, но от институцията „не съобщиха изрично, така че не е ясно въз основа на какви доказателства е отпаднал Добрев“.

Кой за какво отива на съд. И кой за какво не отива

Припомняме, че разследването за безстопанственост бе започнато още през 2016 година, а самата проверка на проекта „Белене“ започна през 2014-а. Разследването се води първо срещу бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков, а оттам и срещу бившите енергийни министри Румен Овчаров и Петър Димитров.

Велков и Папазян бяха обвинени пред октомври 2016 г. за сключване на неизгодна сделка с руското дружество „Атомстройекспорт“ (АСЕ) за купуване на стария реактор от АЕЦ „Белене“ в рамките на проекта за подновяване на строежа на ядрената централа. Според прокуратурата те са ощетили държавната компания с над 77 млн. евро. Спорът по тази сделка бе част и от претенциите на НЕК в рамките на арбитражното дело в Женева, водено с АСЕ, но исковете не бяха приети.

Петър Димитров пък стана клиент на прокуратурата, защото не е упражнил контрол върху действията на НЕК. 

Месец по-късно, буквално дни преди да изтече давността по закон, обвинение получи и Румен Овчаров. Неговото обаче е за това, че според прокуратурата в нарушение на Закона за обществените поръчки като министър е допуснал подписването на споразумението между НЕК и руската „Атомстройекспорт“ (АСЕ) на 29 ноември 2006 г. Тоест и той не е упражнил контрол над НЕК. „Към това споразумение впоследствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“ не се е достигнало“, аргументира се прокуратурата тогава. 

Няколко дни по-късно с обвинение се сдоби и Делян Добрев, който бе министър на енергетиката след Трайчо Трайков, по чието време „Белене“ бе официално прекратен като проект. Прокуратурата обяви тогава, че разследва Добрев за нанесени щети за над 4,5 млн. евро на НЕК с това, че след като на 23 март 2013 г. проектът „Белене“ е зачеркнат, той като министър не е спрял договора на НЕК с „Парсънс И енд Си Юръп Лимитед“ и по него са продължили плащанията. На практика за несъществуващ вече проект. 

Защо Добрев вече не е обвиняем, за разлика от всички останали, информация няма.