Република Северна Македония и България сега трябва да върнат доверието и комуникацията помежду си, за да могат да разговарят по чувствителните въпроси и да сменят перцепцията, заяви външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи за агенция МИА, цитирана от БТА,

Според него атмосферата след изборите в България ще бъде по-позитивна поради необходимостта да се разговаря рационално и без емоции. Сигналите от българската страна са емоциите да се успокоят и двете страни да влязат в прагматичен диалог, каза той.

След посещението си вчера в Люксембург и Белгия Османи направи оценката, че "в Северна Македония и нейните граждани има разочарование" след блокадата от България през декември на преговорната рамка, която трябваше да сложи официално начало на преговорите за членство в ЕС.

Османи смята, че този неуспех на ЕС има опасни последици за целия регион на Западните Балкани. Целият район навлиза в непредвидимост, а при тези обстоятелства непредвидимостта е по-опасна от негативен изход от някои процеси. Настояваме за предвидимост, каза Османи.

Министърът отново посочи, че българската позиция изкристализира и става по-ясно, че България "не оспорва атрибутите на идентичността".

"Не разговаряме за атрибутите на идентичността, въпросът, който постави България, е историческата основа на тези атрибути", поясни Османи за МИА.