Руският опозиционер Алексей Навални се защити днес при явяването си пред съда по обвинения, че е нанесъл обида на ветеран от Втората световна война, след като процесът беше прекъснат миналата седмица заради здравословни проблеми на ищеца, предаде ДПА.

Навални каза на съдийката, че е избрана за това дело, защото е "най-безскрупулният съдия на света", и че би трябвало да се върне в училище, за да се запознае по-добре с руските закони.

Процесът започна на 5 февруари. Навални отхвърля обвиненията и казва, че делото е политически мотивирано.

Неговият адвокат определи процеса като пореден опит клиентът му да бъде накаран да мълчи.

Ветеранът, който според опозиционера е просто "марионетка" в процеса, не се яви днес пред съда. Адвокатът на 94-годишния мъж чете биографията му в продължения на 20 минути и изтъкна неговите военни подвизи, а Навални възрази, че това няма нищо общо с делото.

Няколко свидетели бяха призовани да дадат показания срещу Навални на днешното заседание. Един, който искаше да свидетелства в негова защита, обаче първоначално не беше допуснат.

Навални се оплака, че възрастният мъж е бил нарочно оставен навън при температура минус 15 градуса по Целзий, и отправи остри критики срещу съда.

Ако бъде признат за виновен по делото, критикът на Кремъл може да бъде глобен, осъден на принудителен труд или на затвор.

Дипломат от постоянното представителство на ЕС в Москва е присъствал на днешното дело. Така отговори на въпрос на Клуб Z Петер Стано - говорителят на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. Той допълни, че Брюксел ще продължи да следи процесите срещу опозиционера.