"С БСП имаме дълбоки, непримирими различия, самата Нинова върна Тодор Живков като символ на тази партия. Но ако наистина са готови да направим конституционни промени, за да прекратим мандата на Гешев, можем да гласуваме с тях".

Това заяви днес пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод на най-новия политически скандал у нас. Преди дни лидерката на социалистите Корнелия Нинова обяви, че са се разбрали с ДБ за сътрудничество, но буквално часове по-късно това бе отречено от дясното обединение. 

Днес Иванов бе категоричен, че не е имал нито публична, нито каквато и да било друга среща със соцлидерката.

"За нас фокусът е върху работата, а не върху пиарските акции и масовките пред медиите. Искаме да свършим работата", обясни той. 

И попита задочно Нинова - стои ли високо в приоритетите на БСП прекратяването на мандата на Иван Гешев като главен прокурор и разпускането на сегашния състав на Висшия съдебен съвет. 

На въпрос защо "Демократична България" се фокусира само върху съдебната система и дали това е единствената реформа, за която ще се борят, Христо Иванов заяви, че това е централен въпрос, от който зависят прекалено много неща. 

"Това е фундаментален въпрос, от който започва разплитането на много други теми. Този проблем изкара хората на улицата. Проблем, от който зависи дали към нас ще има инвестиционен интерес за високоплатени работни места. Ако се реши този проблем, кражбите на милиарди ще спрат. Друга тема - наш фокус е електронното управление. Така ще може да се намали административното бреме със 70% за три години. Това е революция. Това ще доведе до избухване на икономическа, на предприемаческа, на инвестиционна активности", обясни Иванов. 

Той за пореден път обяви, че общ път с ГЕРБ и ДПС не може да има, защото "властта трябва да бъде поставена в карантина от ГЕРБ и ДПС и патериците, които ги обслужват". Очевидно като "патерица" бе визирана ВМРО, а Иванов посочи, че има информация за "мобилизиране на клиентелските мрежи за купуване на гласове". По думите му, контролираният вот, който е между 300 и 400 000, вече се разпределя не само между ГЕРБ и ДПС, а и към ВМРО. 

"Ако искаме много хора да участват в изборите, трябва отсега публично да се лее кампания, в която да се уточнява при какви условия ще се гласува. Отсега хората трябва да бъдат информирани, че денят на изборите ще е сигурен и спокоен, няма да има опасност за здравето им. Управляващите умишлено не осведомяват гражданите, за да има страх. Борисов, Пеевски и Доган управляват през страх"