Сепаратистките партии увеличават абсолютното си мнозинство в парламента на Каталуня след вчерашните регионални избори, белязани от пандемията и състояли се повече от три години след неуспешен опит за отцепване на областта от Испания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според частичните резултати при преброени над 75 процента от бюлетините кандидатът на испанския премиер Педро Санчес - бившият здравен министър на страната Салвадор Иля - излиза начело с над 23 процента от гласовете и 33 от общо 135-те места в каталунския парламент.

Доколкото сепаратистките партии се ангажираха писмено да не влизат в съюз с него обаче, Иля няма поле за действие, с което да си осигури нужните гласове в парламента, за да стане премиер на областта.

Решен да сложи край на управлението на сепаратистите, които са на власт в Барселона от 2015 г., Санчес заложи на Иля - авторитетна фигура в борбата с коронавируса в Испания - да оглави социалистите в изборната надпревара.

Сепаратистките партии изглежда са на път да запазят контрола си в богатата област със 7,8 милиона жители. Досега те имаха 70 места 135.местния в каталунски парламент, а според частичните резултати до момента получават 73 места.