Да се ваксинират 15 милиона души до средата на февруари: когато беше обявена, целта изглеждаше прекомерно амбициозна, но залогът се оправда. За да го постигне, Великобритания мобилизира учени, болногледачи, както и армията си и хиляди доброволци, предаде днес АФП.

Бързо начало на работата

От началото на януари 2020 г., когато новият коронавирус едва беше идентифициран в Китай, откъдето започна да се разпространява, екипът на изследователката Сара Гилбърт от Оксфордския университет се зае с него. Въз основа на работата си върху ебола и Близкоизточния респираторен синдром (БИРС) тя проектира първа ваксина след няколко дни, която ще се превърне във ваксината произведена от лабораторията „АстраЗенека“, която в момента е в основата на британската кампания за ваксинация.

Следващите стъпки се правят много бързо. През пролетта беше подписано партньорство с „АстраЗенека“ и започнаха клинични изпитания.
Правителството на консервативния премиер Борис Джонсън, впрочем критикувано за хаотичното си управление на здравната криза, бързо осигури десетки милиони лири за научните изследвания.

Отзивчиво правителство

През май правителството създава работна група, натоварена да осигури доставките в страната. Начело на групата е Кейт Бингам, биохимичка, която се е специализирала в рисковия капитал и инвестициите в сектора на здравеопазването, а следователно и във финансовите и научните рискове.

Общо ще бъдат поръчани 367 милиона дози от седем различни ваксини. По този начин няколко месеца преди Европейския съюз властите поръчват предварително 100 милиона дози от ваксината на „АстраЗенека“ и Оксфорд, още преди тя да е доказала ефективността си. Освен това те осигуряват създаването на обекти за производство на няколко ваксини на британска територия.


Според Кейт Бингам Великобритания е успяла да се покаже като „ловка и склонна към съдействие“ при привличането на производители, като по този начин е компенсирала по-слабата си покупателна способност в сравнение с ЕС или САЩ.

Някои членове на правителството дори приписват на Брекзита това, че са имали повече свобода на действие.

Бързо одобряване и въвеждане

Великобритания стана първата западна страна, одобрила ваксина - тази на „Пфайзер-Бионтех“, на 2 декември 2020 г., благодарение на непрекъснат преглед на данните, предоставяни от лабораторията след провеждането на опитите, като разреши спешната ѝ употреба.

Тя процедира по същия начин, когато стана първата страна в света, дала в края на декември зелена светлина на ваксината на „АстраЗенека“ и Оксфордския университет, която се използва от януари.

Тази ваксина беше одобрена от ЕС едва месец по-късно, като някои страни решиха да не я поставят на лица над 65-годишна възраст поради липса на данни.

В рамките на стратегия, която първоначално беше подложена на критики от някои експерти, а после одобрена от Световната здравна организация, поставянето на втората доза се отлага до 12 седмици, за да се осигури имунитет на възможно най-голям брой хора.

Масова мобилизация

След като веднъж ваксините бяха одобрени, много бързо бяха създадени над 1000 центъра за ваксинация, предимно в болниците. С помощта на армията бяха създадени големи центрове на стадиони, в музеи, дори в катедрали: това беше най-голямата логистична операция след Втората световна война.

В помощ на медиците беше мобилизирана армия от доброволци, които да поставят ваксината. По този начин благотворителната организация St John Ambulance планира да набере около 30 000 доброволци до пролетта, често хора без медицинска квалификация, но специално обучени за случая.

Насърчавани от властите, 400 000 доброволци се регистрираха в националната здравна система (NHS), за да участват в клиничните тестове, според Кейт Бингам.

По-голямата част от британското общество приема ваксините. За да подтикне да се ваксинират и малцинствата, които проявяват по-голяма неохота и да се бори с дезинформацията за ваксините, Националната здравна служба разпространява видеоклипове на различни езици и отправя призив към известни личности.

Правителството планира да ваксинира до септември всички възрастни, но Борис Джонсън вече предупреди, че през есента може да е необходима нова кампания, особено предвид новите варианти.