Политическата опозиция в Австралия ще подкрепи законопроект, който ще принуди Google и Facebook да плащат на издателите и разпространителите за съдържание, съобщиха във вторник двама източници, запознати по въпроса, предаде Ройтерс, цитирана от "Бизнес инсайдър".

Резултатът от вота зависи от подкрепата на опозицията, тъй като управляващата Либерална партия на премиера Скот Морисън няма мнозинство в горната камара на страната.

Депутатите от лявоцентристката Лейбъристка партия в Австралия одобрили законопроекта на среща в Канбера във вторник, съобщиха източниците, които не били упълномощени да говорят пред медии по този въпрос и отказали да бъдат назовани.

Очаква се той да бъде внесен в парламента тази седмица.

Google и Facebook притискат Австралия да смекчи предложените мерки, като представители на технологичните гиганти са водили множество разговори с Морисън. Google поиска серия от промени, като най-вече се надява нейната нова платформа Showcase да бъде обхваната от законодателството, а не търсачката.

Миналия месец Ройтерс заяви, че е подписал сделка с Google, за да се превърне в първия глобален доставчик на новини в Google News Showcase. Reuters е собственост на доставчика на новини и информация Thomson Reuters Corp.