Сериозни нарушения установи Столична община при пет търговски обекта, намиращи се в близост до мястото на трагичния инцидент, при който 16-годишно момче загина, ударено от ток, течащ по улична шахта.

Захранването на два от обектите, които са на терена на болница "Св. Иван Рилски" е напълно незаконно. А трите павилиона на тротоара, на метри от шахтата, провела достатъчно ток, че да убие момчето, са без одобрени проекти за електрозахранване, гласи проверката.

Според Столична община три от павилионите - обектите на тротоара - са поставени след процедури от район "Триадица", без да има одобрени проекти за електрозахранването, каквито са законовите изисквания. 

СО потвърди и факта, че павилионите в двора на болницата са имали договори с ръководството й от 2016 г. Но документи за поставянето им и въвеждането им в експлоатация, липсват.

През 2018 г. тогавашният кмет на район "Триадица", Николай Терзиев от ГЕРБ, констатира липсата им и започвна процедура чрез "Общински строителен контрол" по премахването им.

Тази процедура е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски и не е завършена.

Проверката на Столична община продължава.

Заключенията от нея към момента в голяма степен потвърждават тези от проверката на самия район "Триадица", обявени вчера. Оттам посочиха, че има "манипулация на кабелите" към четири от пет търговски обекта в района, която датира още от 2018 г. 

Според разследването на районната управа, за павилиона, към който е идвал кабела от шахтата, е имало преписки и за узаконяването му, и за премахването му - но и двете са заседнали в администрацията.

"И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през м. май, 2019 г., по което до днешна дата няма отговор".