Собствениците на ЦСКА-София Гриша Ганчев и Юлиян Инджов са твърдо решени да спрат издръжката на клуба и да си тръгнат, обяви изпълнителният директор Пламен Марков на извънредна пресконференция, свикана заради афишираното снощи намерение.

„При тази ситуация г-н Ганчев е в невъзможност да продължи да издържа ЦСКА, рече Марков. - Акциите на клуба ще бъдат подарени на всеки, който иска да ги притежава. Който иска да издържа ЦСКА, да бъде финансов благодетел, ще ги получи на безценица. В близките седмици господата Ганчев и Инджов ще изчистят финансовите ангажименти, които клубът има към тях. Това е въпрос, който за мен бе важно да изясня с тях.“

Бившият футболист добави, че причина за решението е фенската позиция на фракцията „Офендърс“, разпространена вчера във фейсбук по повод трансфера на Али Соу в „Ростов“ („окончателен с въпросителна“, както се изрази Марков). В текста на Ганчев се задават въпроси, правят се констатации, той е наричан „господина“ и т.н.

Според Марков ЦСКА-София няма да има проблем да завърши сезона - по думите му клубът е обезпечен финансово. Ще бъдат спазени всички договори и задължения. До лятото на „Българска армия“ остава същият щаб. Един от легендите на ЦСКА се е срещнал по-рано днес с Ганчев и Инджов опитал да ги разубеди.
Без успех.

БТА информира, че за събота е свикано общо събрание на клуба - от отиващото си ръководство. Изглежда още в края на седмицата акциите ще бъдат прехвърлени.

Късно снощи бизнесменът обяви пред сайта „Топспорт“, че той и строителният предприемач „прекратяват дейността си в ЦСКА“. Пред „24 часа“ Ганчев добави, че оставя отбора на феновете - „с 10-12 милиона напред“, а го е взел с „над 40 милиона задължения“.

Според Пламен Марков зад декларацията на „Офендърс“ стои „атака, която не е от любов към ЦСКА, това е инспирирано от наши опонеттин, от хора, които не обичат ЦСКА, макар и използвайки част от фенската маса. Това е мое мнение, с него не ангажирам собствениците“.

„Господин Ганчев води битки на различни фронтове - в бизнеса, имаше дела, заведени срещу него... С наши опоненти в чисто спортно-технически план, свързани с някаква обективна или субективна подкрепа. В крайна сметка се получава такъв момент, в който той трябва да се бори срещу хора, които най-малко е очаквал. Това са хора, на които клубът най-много разчита, хора разбиращи и подкрепящи го, обясни Марков. - Мисля, че това е преляло чашата и е преминало границата, за да се стигне до такъв извод. Тади сутрин имах разговор с него. Опитах да повлияя по някакъв начин, решението да не е окончателно, но независимо от опитите - не успях.

Не мога да ви отговоря какво ще се случи с клуба след края на сезона, защото това е отговор за бъдещето. С повишена трудност. Силно се съмнявам, че ако това решение е окончателно, посоката на развитието е нашият клуб да отиде в състоянието, което беше. Без заеми обаче... Не съм оптимист с днешна дата.“

Марков добави, че може да разговаря с Христо Стоичков, който също се води акционер на ЦСКА-София - редом до Ганчев и Инджов. Не се притеснява от това и го определи като своя задача в близко бъдеще - да намери нов финансов благодетел.

„В момента ЦСКА е осигурен финансово за някакъв период от време. Да кажем до края на сезона. Всеки желаещ, който обича ЦСКА и желае отборът да върви нагоре, е добре дошъл да получи акциите безплатно. По никакъв начин не съм очаквал такова решение. Когато прочетох писмото (на феновете - бел. ред.), се почувствах смутен. Да не кажа и засегнат. През последните пет години ние също сме участвали като действие и работа в това ЦСКА да бъде добре“, добави бившият халф.

„Този проблем се провокира от хора, които не желаят ЦСКА да съществува. Кои са тези хора? Не съм запознат с механизма, не съм привърженик и на излишните конспирации. Трезвомислещите хора би трябвало да си дадат равносметка за изминатия път от това ръководство за тези пет години.

Защото аз като фен, не като изпълнителен директор, искам да виждам ЦСКА поне на нивото от 80-те години. Когато беше фактор в Европа и елиминираше грандове. Срещали са ме фенове на „Левски“, които са ме поздравявали заради постиженията, направени от нашето поколение. Това са констатации и изводи, които правим сега. Всички искаме ЦСКА да е на това ниво, но да не забравяме кой тогава беше благодетелят на ЦСКА, кой стоеше зад ЦСКА. Обстановката с днешна дата е коренно различна. Желанията са едно, а възможностите са друго“, заключи той.

Пламен Марков отхвърли подозренията (беше зададен въпрос) Ганчев да е имал намерение да напусне и въпросната декларация сега да е повод. В миналото той не е правил намек за такова нещо, липсата на успехи и купи не са го отказвали, гледал е инвестицията си дългосрочно.

Бившият футболист на „Мец“ и „Гренобъл“ иронизира с това, че също би искал „червените“ да играят в Шампионската лига и да привлекат звезда като Лео Меси.

Според него от над 30 години на ЦСКА се „пречи, а публиката се разединява умишлено".

По повод трансфера на Али Соу директорът каза:

„Немалка част от нашите фенове искаше неистово неговата продажба - до ноември месец. Предвид колебливите игри, които той имаше, неубедителните, хайде да кажа. Поради това, че той се представи на много високо ниво в последната част от сезона, а сега вече от пролетта. Изведнъж мнението коренно се промени. И той трябва да бъде тук. Само че в малка България и в клуб като ЦСКА трябва да бъдат осигурявани средства, които да спомагат за издръжката на клуба. От друга страна, има двама състезатели, които в момента са привлечени в такава позиция. И от малките впечатления, които имам, те ще бъдат нелоши, да не кажа добри заместници.

Но пак казвам, финансовото обезпечаване е най-сложният и тежък въпрос. Иначе много хора щеше да има като кандидати. Но в последната година, предвид пандемията е много сложно да се развива бизнес по начина, по който се е развивал в последните години.“

Той използва пресконференцията да каже на играчите и треньорите, че до края на сезона те ще продължат да си получават парите. Утре ще им го заяви лично.

Днес цял ден организирани фенски групи и отделни видни привърженици на ЦСКА-София (като популярния журналист Георги Атанасов) пишат послания до Ганчев, в които горещо го призовават да остане и да не се поддава на „провокации и внушения“.

Ловешкият спортен меценат не за първи път предприема подобен ход - още от времето си в „Литекс“. Там беше сменяно името (заради европейски провал), намалявани разходите и т.н. И в ЦСКА-София имаше такива намерения - поне на два пъти, но ситуацията се овладяваше със срещи между него, тарторите на агитката и „червени“ инфлуенсъри в офиса на „Литекс комерс“ на ул. „Лъчезар Станчев“ край столичния КАТ.