Предизборната политика на правителството в сектор „социални помощи“ продължава с пълни сили да раздава допълнителни пари на пенсионерите. Последното решение е да се раздадат по 120 лв. за храна от Агенцията за социално подпомагане, а мярката ще засяга най-бедните пенсионери. Тоест става дума за около 400 000 души. 

По-конкретно: идеята е парите да получат хората, които вземат пенсия в диапазона от 300,01 лв. до 369 лв. Планът на правителството бе разработен още в началото на годината, но тогава се говореше за ваучери, сега се оказва, че средствата ще се раздават кеш. Хората с 300 лв. пенсия, тоест тези, които вземат минималната, няма да имат право на помощта, защото са „привилегировани“ от административното увеличение на прага от 2021 г. с 20%. Облагодателствани са и тези с максимални пенсии, защото и те бяха вдигнати по същия начин. Така сега е взето решение да се дадат добавки на тези, които вземат над минималната пенсия като долен праг, а като горен е взета линията на бедност, която за тази година е 369 лв. Именно така е изчислено, че става дума и за „най-бедните пенсионери“.

Междувременно за април остава и добавката от 50 лв. към всяка пенсия, която се плаща вече няколко месеца. 

Управляващите през цялото време твърдят, че тези добавки нямат абсолютно нищо общо с изборите. Те били помощ за хората в пандемията. Така например добавката от 50 лв. към пенсиите бе обяснена с нуждата на възрастните хора да си платят лекарствата. Така и не стана ясно защо обаче тези пари тогава не бяха насочени към НЗОК, която просто да ги отчете и да даде на хората безплатни лекарства. 

И ако тези действия на управляващите будят притеснение за икономисти, бизнес и анализатори, от синдикатите получават подкрепа. Така днес положителен коментар за 120-те лв. за храна дойде от Ася Гонева от КНСБ, която заяви пред БНР, че „синдикатът приветства решението да се осигурят средства за храна и те да се дават в пари“, а не под формата на ваучери, тъй като това щяло да затрудни реализацията им, особено в по-малките населени места.

„Одобряваме този подход. Той изначално беше добър като замисъл. Единственият детайл е, че щеше да бъде по-трудно, ако наистина беше реализиран през ваучери. Това, което е своеобразна помощ за подкрепа на потреблението - 120-те лева, ще бъде раздадено през Агенцията за социално подпомагане“, заяви тя.