Има огромен риск от загуба на средства по европейските оперативни програми, предупреди Томислав Дончев,  вицепремиер по управление на средствата от ЕС и икономическата политика по "Дарик". Той обясни, че целта за годината е била да бъдат платени около 400 млн. евро и част от тях ще бъдат загубени.

„Прежалени пари няма", но ако преди битката е била да няма загубени средства, сега тя е тези средства да са по-малко, коментира той. Той не се конкретизира каква точно ще е загубата.

„Ако коментираме оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони числото е буквално ужасяващо", каза Дончев. 

Програмният период 2007-2013 приключва до края на 2015 година. Реално плащанията ще бъдат допустими до края на следващата година. За по-малко от 30 работни дни не може да бъде компенсирана цяла година, категоричен е той.

До момента платените и възстановени средства от Европейската комисия са малко под 4 млрд. евро, от които пред последната година са платени малко под 1 млрд. евро без Програмата за развитие на селските райони, обясни още Дончев.

Той прогнозира, че тази година брутният вътрешен продукт на страната ни ще възлезе на 81 млрд. лева. У нас държавата разпределя под 40 на сто от БВП, а в скандинавските страни например държавата управлява над 60 на сто от БВП.