Бившият португалски премиер Жозе Сократиш е бил арестуван по подозрение за укриване на данъци, предаде "Евронюз". Това е вторият политически скандал в рамките на една седмица, след оставката на министъра на вътрешните работи миналата неделя. Социалистът Сократиш е разследван за корупция, данъчни измами и пране на пари.

Сократиш се очаква да се яви в съда следващата събота, съобщават местните медии. Той е един от четиримата души, задържани във връзка със случая, след поредица от полицейски акции, включващи разследване на повече от 60 служители. Португалската прокуратура коментира, че в центъра на разследването са банкови операции и парични преводи от неизвестен източник. Според служителите на реда обаче случаят не е свързан с разследването за пране на пари, което доведе до ареста през юли на Рикардо Салгадо, който е бивш шеф на кредитната банка Banco Espitiru Santo.

Сократиш е избран за лидер на социалистическата партия в Португалия през 2005 г., тогава левите имат мнозинство в парламента. 57-годишният политик е бил министър-председател в продължение на шест години. По време на управлението си той прави няколко противоречиви хода, включително решението да одобри изграждането на търговски център върху защитена земя до Лисабон. На няколко пъти е повдиган и въпросът за автентичността на университетската му диплома. 

Жозе Сократиш подаде оставка през 2011 г., след като за по-малко от една година опозициятата отхвърли четвъртия пакет от мерки на неговото правителство за строги икономии . Само две седмици по-късно Португалия беше принудена да поиска спасителен пакет мерки от Европейския съюз и Международния валутен фонд. 

Миналата неделя португалският министър на вътрешните работи Мигел Маседо обяви, че подава оставка заради корупционен скандал с участието на няколко висши държавни служители. Длъжностните лица са били арестувани като част от разследване за пране на пари и търговия с влияние около "златни визи" - схема, която позволява на чуждестранните инвеститори, които купуват имоти на стойност над 500 хиляди евро (620 000 $), за да получат права за пребиваване в Португалия, както и на безвизово пътуване през Шенгенската зона на Европейския съюз.

Програмата стартира през 2012 г. по време на кризата с дълга на страната. "Златни визи" досега са издадени на около 1500 души, повечето от тях са китайски.