Организационата и техническата подготовка на изборите за нов парламент на 4 април са поверени на вицепремиерката и министърка на туризма Марияна Николова. Това е решено на редовното правителствено заседание, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Николова е в правителството от квотата на НФСБ. Тя замести на поста лидера на партията Валери Симеонов, който се върна в парламента като депутат след серия от скандали в края на 2019 г. 

В решението на правителството са включени задължения и отговорности и на други министри, свързани с подготовката и произвеждането на изборите, включително и на министъра на здравеопазването, предвид разпространението на COVID-19, се казва още в съобщението. 

На министъра на правосъдието например е възложено да издава наказателни постановления в случаите на установяване на нарушения на областните управители по Изборния кодекс.

С друго свое решение Министерският съвет прие промени в план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители през 2021 г. В началото на месеца правителството отпусна малко над 65 милиона лева за организацията на изборите, а с купуването на машините за гласуване общите разходи достигат 110 милиона лева. 

По предложение на министъра на здравеопазването, съгласувано с Централната избирателна комисия, ще се прилага централизиран подход по отношение на обезпечаване на изборния процес с всички необходими средства за защита и превенция от COVID-19 (предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др.).

Централизираният подход ще доведе до по-ефективно разходване на средствата, като Министерството на здравеопазването, чрез регионалните здравни инспекции, ще създаде организация по логистиката и своевременното доставяне на необходимите количества до районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии / подвижните секционни избирателни комисии в съответствие с приетия медицински протокол за провеждане на изборите, съобщават от правителствената информационна служба. 

Средствата, одобрени по бюджета на Министерския съвет, в размер на 2, 947 млн. лв. се предоставят по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г., се казва още там.