Министерството на правосъдието в САЩ повдигна обвинение срещу трима севернокорейци, участвали в схема за източване на близо 1,3 млрд. долара от банки и фирми по целия свят, предаде Би Би Си. По данни на прокуратурата подсъдимите са успели да присвоят поне 190 милиона долара.

Един от обвиняемите, Парк Джин Хьок, е свързван с кибератаката срещу студиото "Сони" от 2014 г. заради филма "Интервюто", който сатиризира режима в Пхенян.

По данни на министерството на правосъдието подсъдимите работят за Генералното бюро за разузнаване - военно-разузнавателна агенция на комунистическата страна.

"Агентите на Северна Корея, използващи клавиатури вместо оръжия, крадящи дигитални портфейли с криптовалута вместо чували с пари в брой, са водещите банкови обирджии в света", обяви помощник-главният прокурор по националната сигурност Джон Демерс.

Той подчерта, че комунистическата страна се е "се е превърнала в престъпен синдикат със знаме".

Смята се, че и тримата мъже са в Северна Корея, която едва ли възнамерява да ги екстрадира, за да бъдат изправени пред американски съд.

Обвинения са повдигнати и на 37-годишния канадско-американски граждани Кейлъб Алаумари от Мисисага, Онтарио. Длъжностни лица съобщават, че той се е признал за виновен в пране откраднатите пари от тримата хакери.