Незаконните обекти в район "Триадица", чиято електропреносна мрежа вероятно е довела до смъртта на 16-годишно момче, не са били в списъка с преписки, пратени от Столична община на районната администрация.

Това обяви на пресконференция днес кметът на района от "Демократична България" Димитър Божилов.

Вчера кметицата Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков обявиха, че от септември миналата година досега са пратили 6 преписки до районната администрация, и не са получили никакъв отговор. Божилов подчерта, че са пращани преписки от общината, но в тях не фигурират обектите до болница "Св. Иван Рилски".

"Тези обекти са там още от 90-те и са стояли непокътнати", подчерта той.

Божилов изтъкна, че е на поста от година и три месеца - преди това районен кмет на "Триадица" е Николай Терзиев от ГЕРБ. 

"С встъпването ми в длъжност аз изисках от началниците по отдели преписки - кои са супер належащи. Тази преписка не фигурираше там", добави той. "Тези обекти не фигурират в този списък. Обектите са събрани в една таблиза, в която са описани и като вид, и като съоръжение."

На въпрос кой шеф на отдел е скрил тази преписка, Божилов отговори:

"При встъпването ми в длъжност, конкретно в този отдел, аз заварих един работещ човек. Началникът на отдела беше в болнични. Единият от служителите беше излязъл в отпуск по майчинство седмици преди това. Разберете, аз получих тежко наследство. Когато се грижиш за незаконното строителство с един човек..."

Това били пречки от "чисто житейски характер". "Една администрация, това е жив организъм - боледува, радва се...". После хората в екипа били попълнени "с млади хора, които си съставиха карта на района". 

"Към настоящия момент мога да обявя, че се гордея с този отдел. Всъщност, са едни от най-работещите в този район."

На въпрос дали допуска умишлено укриване на информация, той заяви, че това е работа на следствените органи.

Главният архитект на района Иван Шишков ще подаде днес оставка, обяви още Божилов. Неговото име е на служебната бележка, с която два незаконни павилиона са получили партида от ЧЕЗ. Подписът обаче е след запетайка, което е индикация, че бележката е подписана не от Шишков, а от упълномощено лице. Кое е то, остава мистерия.

"Главният архитект на района постъпва човешки - той прави крачка назад, напускайки администрацията. Подаване на оставка, молба за напускане, както искате го наречете, това е актът, който той ще извърши днес", коментира Божилов.

На въпрос кога му е станало ясно, че обектите за незаконни, кметът на района призна - едва след собствената проверка на районната администрация в понеделник след инцидента.

Божилов подчерта, че процесът по преписки е бавен и муден и не става за "месец-два". Често дори само връщането на преписка отнемало поне месец. 

"Аз също съм родител. В деня на тази трагедия държах собственото си дете и бях потресен какво ще направя, ако това се случи", посочи още той.

В отговор на въпрос за това дали шахтата с кабелите е била отваряна напоследък, заяви:

"Знаем, че шахтата е многократно отваряна през последните седмици, има камера на болницата, която гледа в тази посока, знаем, че има запис."

Както стана известно, прокуратурата ще изиска въпросните записи.

Три от двата обекта плащат наем - превежда се в Столична община в края на всяка календарна година. "Ние сме само гара разпределителна", каза още районният кмет по повод законността на павилионите, за които проверка на голямата община откри нарушения.

Той коментира още изнесената вчера от главния архитект Здравков информация, че част от павилионите не са били поставени по предварително одобрената схема. По думите му поставянето на обекти е процедура, за която се информира СО. През 2017 от районната администрация са направили това за тези обекти. Една от будките обаче не била според схемата, но това е станало в следствие от ремонт, обособяване на велоалея, на появата на затревена част. Затова е била изработена нова схема. "Това са детайли. Темата е една трагедия. Това е работа на разследващите органи", заяви в заключение Божилов.