Сейко Хашимото (56 г.) застана начело на Организационния комитет на Олимпийските игри в Токио, предават световните агенции. Тя замени Йоширо Мори, който подаде оставка заради сексистко изказване, разтърсило и без това проблематичните за провеждане (заради пандемията) Летни игри.

Бившият политик заяви, че "жените говорят твърде много, а това е досадно, трябва да си знаят мястото" и т.н.

То бе по повод предложенията в комитета да влязат повече дами. Мори отговори, че ако това ще се случва, на представителките на нежния пол трябвало да се ограничи времето за изказвания. И след това изрече останалото.

Думите му донесоха разочароващи реакции от спонсори на МОК и Токио 2020, на отлив на доброволци, на протести и съдзаване на групи в социалните мрежи. Той се извини, но и реши да напусне.

От 24 души в Борда на комитета, пет са жени.

Сейко Хашимото напуска позицията на олимпийски министър, за да заеме тази. Тя е част от правителството на страната си от 2019 г.

И е име в световния спорт, не само в родината си - участвала е седем пъти на Олимпийски игри (четири зимни и три летни). Бивша състезателка е по бързо пързаляне с кънки и колоездене.

Има бронзов медал от Албертвил '92 на 1500 м пързаляне с кънки. Омъжена е за полицай и е майка на шест деца, три от които са доведени, пише Би Би Си.

Популярна е и като активистка за права на жените - най-вече по време на майчинство в Япония. За много неща е давала личен пример.