Парламентарните избори може и да са чак през април, но отсега ставаме свидетели на странни маневри из политическия и партийния живот, една от които бе коалицията между Валери Симеонов и Веселин Марешки. Тази сутрин обаче на публиката беше сервирано "ново 20" - когато Васил Божков предложи на Слави Трифонов да подредят общи листи и в резултат се разигра фейсбук престрелка между двамата.

Ходът на Божков не е случаен. Защото прокуратурата може и да го изпусна в Дубай, но това, което поне успя да направи бе да забави регистрацията на партията му "Българско лято" в съда. А оттам - и регистрацията на формацията в Централната избирателна комисия за участие в изборите, срокът за което изтече вчера.

Но какво се случи?

В ранни зори във фейсбук профила на бизнесмена с 18 повдигнати у нас обвинения и новоизлюпен партиен лидер се появи призив: 

"Много от целите на "Българско лято" и ПП "Има такъв народ" съвпадат. Политиките също. Предлагаме участие с общи листи на #избори2021. Слави, ако наистина искаш да спасим България - да се обединим".

За да онагледи съвпадението в целите и политиките, Божков публикува в табличен вид основните от тях. Факт, тези, поставени под логото на партията на Трифонов, отговарят на учредителната декларация на формацията му. Тези под логото на "Българско лято" пък отговарят на заявените от Божков цели през август миналата година. Или, "Има такъв народ" призовава за: засилено участие на гражданите във властта чрез референдуми; премахване на партийното влияние върху правосъдната система; върховенство на закона, реформа в правоохранителната система; достойни доходи; електронно гласуване, а формацията на Божков за: пряка демокрация чрез електронни референдуми; премахване на модела "Пеевски" и зависимостта на институциите от мафията; независимост на съдии, депутати, министри и регулаторни органи; справяне с бедността, увеличаване на доходите и пр.; преминаване към пълно е-управление.

Отговорът на Трифонов не закъсня, без да споменава имена на лица или политически формации. Във фейсбук той заяви:

"Още на 30 ноември аз заявих, че партия "Има такъв народ" ще се яви самостоятелно на изборите. Аз съм последователен човек и правя това, което съм казал".

Което е факт. По това време съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов и лидерката на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова имаха публични изяви, в които говореха за възможни коалиции с Трифонов, но не предизборни, а следизборни. Това обаче не попречи на фейсбук въображението да се развихри по темата с коментари, като най-атакувана бе ДБ. Така Трифонов излезе с посочения от него по-горе "пост": "В последните дни виждам, че името на партия "Има такъв народ" и моето име се спрягат като участници в какви ли не предизборни коалиции. Затова искам най-безапелационно да кажа следното: Партия "Има такъв народ" ще се яви сама на изборите". От екипа му коментираха пред Клуб Z, че макар нито от ДБ, нито от "Изправи се.БГ" да са говорели за предизборни коалиции, спекулациите по темата трябвало да бъдат разсеяни.

Божков обаче не остана длъжен след отказа на Трифонов и контраатакува - пак чрез познатия комуникационен канал:

"Слави - силен егоцентризъм, още по-силни зависимости. Стабилна патерица за хунтата. Жалко. "Българско лято" остава единствената алтернатива."

Отговор от Трифонов няма към този момент.

Ако обаче Божков иска да се яви на избори, то ще му се наложи да намери партия - носител - такава, която вече е регистрирана за вота на 4 април и е съгласна за общо редене на листи.

Иначе към момента социологията дори не мери "Българско лято".

Миналата седмица стана ясно, че Софийската градска прокуратура е внесла протест срещу решението на първоинстанционния съд да впише в регистъра на политическите партии "Гражданска платформа "Българско лято". 

При първия опит за регистрация на формацията - с чиито сподвижници Божков се срещна в Дубай, градската прокуратура се оказа, че не е призована редовно. Въпреки това неин представител се яви. Това дело бе на 29 януари, а евентуално протакане сериозно застрашаваше участието на "Българско лято" на предстоящите избори още тогава. Така или иначе се наложи делото да се отложи.

СГС обаче прие, че няма пречки да регистрира партията в следващото заседание - на 5 февруари. И го стори. Аргументите на държавното обвинение да жали са, че не е ясно точно как се е провело учредителното събрание (то беше онлайн), как са се включили всички едновременно, имало много поправки в имена и ЕГН.

Предстои делото да се гледа пред ВКС.