Млада жена, простреляна в главата от полицаи по време на протест срещу военния преврат в Мианма, почина тази сутрин, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мя Твет Твет Кхайн беше простреляна по време на протест в столицата Нейпидо на 9 февруари. Животът ѝ се поддържаше в болница, но според докторите тя нямаше шансове за възстановяване.

На видеозапис на инцидента се вижда как тя се пази от водни струи, а след това изведнъж пада на земята, след като куршум пробива мотоциклетната ѝ каска.

Това е първият потвърден смъртен случай сред протестиращите. Братът на загиналата Йе Хтут Аун, заяви, че тя е починала в 11:05 ч. днес. Тази седмица говорител на управляващите въоръжени сили не отрече, че 19-годишната жена е била простреляна от силите за сигурност, но заяви, че тя е била част от тълпата, хвърляла камъни по полицията и случаят се разследва. Няма доказателства, че простреляната е извършвала престъпление при стрелбата, отбелязва АП.

Протестиращи вече я обявиха за героиня и ѝ отдадоха почит по време на демонстрации по-рано тази седмица.

САЩ и Великобритания наложиха санкции на военната хунта. Множество правителства и ООН вече призоваха за възстановяване на администрацията на Аун Сан Су Чжи.