Италианският премиер Марио Драги спечели лесно вчерашния вот на доверие в долната камара на парламента, което беше последната стъпка, за да може правителството му да упражнява пълните си правомощия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

629-членната Камара на депутатите гласува доверие на правителството с 535 срещу 56 гласа. Крайнодесните "Италиански братя" бяха единствената голяма партия, противопоставила се на бившия председател на Европейската централна банка.

Драги положи клетва миналата седмица след продължителна политическа криза, която доведе до оставката на неговия предшественик Джузепе Конте поради разпадане на правителствената коалиция. В сряда Сенатът вече му гласува доверие.

Решението да бъде подкрепен Драги раздели Движението "Пет звезди", най-голямата партия в италианския парламент, създадена през 2009 г. като бореща се срещу системата протестна група, припомня Ройтерс, като отбелязва, че много от нейните лидери и поддръжници не искат да подкрепят бивш шеф на ЕЦБ. В сряда 15 от нейните 92 сенатори гласуваха против него, а вчера 16 от 189-те депутати на движението гласуваха против него в долната камара. По-малки групи и в двете камари се въздържаха или не се явиха за гласуването.

Британското списание “Икономист” отбелязва днес, че финансовите пазари са приветствали правителството на Драги, като инвеститорите са се стекли на поредния търг на италиански държавни облигации, намалявайки цената на кредитирането за бюджета. В същото време обаче изданието посочва, че Драги днес е изправен пред “най-трудната задача в Европа” с оглед на тежките здравни, икономически и социални проблеми на Италия.

Италианският всекидневник “Стампа” поставя ударението на широкото мнозинство, с което правителството на Драги е получило доверие в Камарата и изтъква, че 13-минутната си реч в двореца “Монтечиторио” (седалището на италианския парламент) премиерът е посветил главно на корупцията и на организираната престъпност. 

“Кориере дела сера” цитира председателя на Европейския парламент Давид Мария Сасоли, сънародник на Драги, който заявява, че с подкрепата си за новия премиер “страната е избрала Европа и влиза в нов етап”.