Гърция удължи от вчера ограничителните мерки за повече райони от страната, за да спре разпространението на COVID-19, но ги отмени в други, където броят на заразените намалява, предаде Ройтерс.

От събота на островите Калимнос, Кефалония и Тасос, град Ираклион на Крит, Коринт, Немея и Аргос на Пелопонес и солунското предградие Евосмос е обявен локдаун до 1 март, съобщиха гръцките власти. Това означава затваряне на училища, фризьорски салони и магазини, с изключение на тези за стоки от първа необходимост.

Според Вана Папаевангелу от комисията за заразни болести епидемията не отслабва, а с британския вариант на вируса са заразени над 760 души. Тя каза, че здравните власти са обезпокоени от наличието и на южноафриканския вариант в Евосмос.

Броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19 е нараснал до средно 218 на ден, а заетостта на интензивните отделения в атинските болници е достигнала 83 процента. В други райони обаче броят на заразените намалява и властите отмениха ограниченията на островите Санторини и Закинтос, в Спарта и град Агиос Николаос на Крит.

Гърция, която се справяше по-добре от другите европейски страни в началото на пандемията, бе принудена да въведе частичен локдаун през ноември, след като броят на заразените се покачи, заплашвайки да претовари здравната система, разклатена от десетилетната финансова криза, напомня Нова тв.

По-рано този месец правителството обяви пълен локдаун в Атина, за да обуздае скока на случаите на коронавирус.

Вчера здравните власти съобщиха за нови 1460 случая на заразени и 28 починали, с което общият брой на инфектираните достигна 177 494, а смъртните случаи станаха 6249.

Същевременно тази сутрин от българската "Гранична полиция" напомнят:

На границата с Република Гърция:

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Възстановено е пропускането на товарни автомобили в двете посоки на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Капитан Петко войвода“.

През граничния пункт „Ексохи“, съпределен на българския ГКПП "Илинден", в Гърция се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код.

На ГКПП “Кулата“-„Промахон“ българските граждани трябва да представят отрицателен PCR тест за Covid-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция, предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. На пристигащите на гръцка територия се прави и бърз тест. Те ще бъдат под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес. Тази мярка ще се прилага до 22.02.2021 г.

На карантина не подлежат лицата, които работят в пограничната зона и се завръщат в рамките на 24 часа, но те трябва да представят документ за работа. От водачите на товарни автомобили се изисква само попълнен формуляр за пътуване и получен QR код.

На ГКПП „Маказа“ в двете посоки денонощно могат да преминават само товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки, с един водач с QR код, получен не по-късно от 24 часа. За излизане от Гърция пътници ще бъдат допускани само от 7 до 23 часа.

През ГКПП „Ивайловград“ и ГКПП „Златоград“ не се пропускат превозни средства.