Партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ стартира серия от уебинари, на които представя различните секторни политики, които ще залегнат в предизборната програма.

Експертите от сектор „Електронно управление“ изготвиха 8 предложения. Те бяха представени от координатора Иван Станев - предприемач с дългогодишен опит, Николай Драков - експерт в сферата на разработката, интегрирането и внедряването на различни софтуерни технологии, и Дарин Спасов - експерт в сферата на информационните технологии и софтуерната индустрия.

Ето и предложенията, с които ПП „Републиканци за България“ излиза и за които ще работи:

Създаване на Министерство на електронното управление и информационните технологии

То ще има задача да се справи с най-належащите проблеми в сектора – от изграждането на необходимата инфраструктура и предоставянето на повече и по-качествени услуги, до усъвършенстването на законодателството и справянето с предизвикателствата в сферата на киберсигурността.

Информацията трябва да се събира еднократно и да се използва многократно

За целта те предвиждат връзка между данните на централната и местната власт. Множеството информационни системи на държавните и общински структури трябва да бъдат свързани.

Приоритет върху киберсигурността

Успехът на електронното управление зависи преди всичко от доверието на гражданите и бизнеса в способността на администрацията да гарантира защитата и поверителността на събраните данни. Днес киберсигурността е критичен фактор за нормалното функциониране на държавата, посочват от РБ.

Електронен подпис за всеки пълнолетен български гражданин

Масовото ползване на персонална идентификация може да стане чрез осигуряването на електронен подпис за всеки български гражданин или чрез вграждането му в личните карти при тяхната подмяна.

Защита на данните чрез блокчейн технологии

Към момента защитата на цифровите данни в България е на изключително ниско ниво. За да бъде решен този проблем, е необходимо да се използват съвременни технологии и добри практики от вече успешно приложени  модели за електронно управление като естонския, казват от оплитическата формация.

Развитие на електронната демокрация

Електронното управление позволява организирането на по-чести допитвания до хората с право на глас. "Ние сме за насърчаване на гражданската активност чрез провеждането на онлайн референдуми, петиции и др.", пишат от РБ. Въвеждането на електронното гласуване трябва да стане възможно най-скоро, при наличие на всички гаранции за защита на сигурността и тайната на вота.

Цифровата грамотност е приоритет

Задълбочаването на цифрова пропаст в обществото трябва да бъде предотвратено, смятат оттам. За целта е необходимо да се развие инфраструктурата на информационните и комуникационните технологии /ИКТ/ в българското образование.

Работи се за гарантиране на прозрачност и отчетност в електронното управление

В момента електронното управление не предлага механизъм за контрол на изпълнението и отчетност. Необходим е баланс между направените разходи и постигнатите ползи за гражданите и бизнеса, допълват от  РБ. 

През следващите седмици експертите на ПП „Републиканци за България“ ще представят всички секторни политики, върху които ще работят занапред.

Ето и видео: