Върховният съд на САЩ отхвърли опитите на Доналд Тръмп да запази данъчните си декларации в тайна от окръжния прокурор на Манхатън, засилвайки възможността бившият президент да бъде подложен на наказателно преследване, предаде "Бизнес инсайдър".

Върховният съд отхвърли молбата на Тръмп днес, след като отлага решенито почти четири месеца. Нито един от съдиите не коментира при обявяването му..

Окръжният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс-младши разследва финансите на Тръмп и два пъти досега се обърна към Върховния съд, за да гарантира, че службата му може да прегледа данъчните декларации на бившия президент и да ги представи пред съдебните заседатели.

Службата на Ванс рови в плащанията на Тръмп в извънсъдебно споразумение с порноактриса,  за да прикрие афера с нея, както и в това дали Организацията на Тръмп е водела две счетоводства - едно, за да получава заеми при благоприятни условия и друго - за плащане на данъци при по-ниски ставки.

През юли 2020 г. Върховният съд реши, че Ванс може да изиска данъчните декларации на Тръмп, но даде възможност на тогавашния президент да направи възражения. Сега върховните съдии отхвърлиха новите процесуални аргументи на адвокатите на Тръмп.

Решението не означава, че данъчните декларации, използвани за разследването, ще станат публични. Материалите на съдебните заседатели трябва да останат тайна съгласно закона на щата Ню Йорк, но биха могли да станат публични, ако канцеларията на окръжния прокурор в Манхатън ги включи като доказателства в обвинителен акт или като доказателства в съдебно заседание.

Разследването на Ванс за финансите на Тръмп се ускори, откакто бившият президент напусна поста, отбелязва "Бизнес инсайдър". През последните седмици Ванс прати призовка на агенцията за данъци върху имуществото в Ню Йорк и назначи специален прокурор, който да наблюдава разследването.

Разследването на Ванс върви успоредно на друго, ръководено от щатския прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс, което също проучва дали Тръмп е държал два комплекта счетоводни книги и дали семейният му бизнес е представял погрешно активите си, за да плаща по-малко данъци.

Разследванията в Ню Йорк са сред многото опасни правни предизвикателства, пред които е изправен президентът, включително разследвания на поведението му като президент, потенциални финансови престъпления, извършени чрез неговия учредителен комитет, участието му в щурма на Капитолия на 6 януари и съдебни дела за обвинения в сексуално насилие.