Новите щандове библиотеки на столичния площад „Славейков“ ще струват на столичани абсурдните 276 хил. лв. без ДДС. Те ще са общо 7 на брой и трябва да заменят стария книжен пазар, премахнат от общината при ремонта на площада през 2018 г.

Това означава, че един щанд, преместваем обект, изработен основно от ламарина, метал, стъкло и шперплат, ще струва 47 хил. лв. с ДДС. 

Подобно на ремонта на „Графа“, и този на „Славейков“ отне неочаквано много време и бе „завършен“ дълго след крайния срок - но без щандовете.

От гражданската организация „Спаси София“ припомнят, че подобни щандове щяха да се ползват и на „Графа“, но на далече по-достъпната цена от 2900 лв. - 16 пъти по-евтини. Според тях това е поредна схема за източване на пари.

„Този път предложението идва от Георги Георгиев от ГЕРБ, едно от „новите лица“ с амбиция да замени Фандъкова. Очевидно вече е усвоил занаята на това провалено управление. Същият човек, който ни убеждаваше, че е много хубаво да дадем милиони на частния превозвач МТК, но когато бяха намерени съществени пропуски в предложението, си смени мнението за един ден!“, пишат още от „Спаси София“.

Предложението в действителност е внесено от Георги Георгиев, но искането за него идва от изпълнителната директорка на „Пазари Запад“ ЕАД Галина Бежанска, като дружеството предлага да изразходва собствени средства за това. „Пазари Запад“ ЕАД е общинско дружество.

Проектът е готов и ще се разглежда от Столичния общински съвет на предстоящото им заседание този четвъртък.

Това не е и първият случай на абсурдно скъпи обекти от градската среда - като пейките и кашпиите по „Графа“, които струваха над 10 000 лв. Или тоалетните на „Кристал“, които излязоха на столичани 100 000 лв., и също се нуждаеха от „ремонт на ремонта“.