Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей увери, че Ислямската република може да обогатява уран до 60 процента, ако възникне такава необходимост и никога няма да се поддаде на натиск от страна на САЩ във връзка с дейностите по ядрената си програма, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Ядрената сделка от 2015 г. на Иран с шестте световни сили, нарушавана от Техеран, откакто САЩ се оттеглиха от нея през 2018 г., ограничава нивото на обогатяване на уран от Ислямската република до 3,67 процента, много под 20-те процента, постигнати преди сключването ѝ и доста под 90-те процента, необходими за създаване на ядрено оръжие.

„Нивото на обогатяване на уран от Иран няма да бъде ограничено до 20 процента. Ще го увеличим до нивото, което е нужно на страната... Можем да го увеличим до 60 процента“, заяви Хаменей, цитиран от държавната телевизия.

С това иранският върховен лидер повиши залозите в безизходното противопоставяне с Вашингтон за бъдещето на вече разклатеното ядрено споразумение, отбелязва Ройтерс.

„Американците и европейските страни по сделката използват несправедлив език към Иран... Иран няма да се поддаде на натиск. Позицията ни няма да се промени“, допълни Хаменей, като повтори, че Техеран никога няма да се стреми към създаване на ядрено оръжие.