Българката православна църква в лицето на Русенския митрополит Наум реши да подкрепи ваксинацията. 

„Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум“, се казва в негово специално изявление по темата.

Една от последните публични появи на висшия духовник беше преди около седмица, на заседанието на Министерския съвет на 17 февруари. Тогава правителството реши да отпусне допълнително 3 513 552 лева за ремонт и доизграждане на църкви и манастири.

В България ваксинацията стартира, като първият имунизиран беше здравният министър Костадин Ангелов, а след него доза получи епископ Тихон. Този избор тогава породи немалко коментари, но видно е, че БПЦ е положително настроена към ваксините, за разлика от отношението ѝ към други постижения на науката и медицината - примерно в областта на донорството и трансплантацията.

[[nid:90462]

В изявлението на Русенския митрополит Наум се казва, че всеки православен християнин е свободен да избере дали да се ваксинира, или не, но трябва да съзнава, че носи отговорност за своето здраве и здравето на околните. Митрополитът определя като манипулативни всякакви внушения, които всяват страх у хората при ваксинация и призовава желаещите ваксинация да се допитат до своите лични лекари, а да не се доверяват на „други странични източници“.

Ето и цялото изявление:

С чувство на архипастирски дълг и загриженост сме длъжни да заявим следното:

1. Всеки православен християнин, клирик или мирянин, е дарен от Бога със свободната си воля да избере, дали да се ваксинира или не, съзнавайки обаче своята отговорност за опазване здравето на себе си и околните.

2. Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум.

3. Желаещите да се ваксинират следва да се допитат преди всичко до своите лични лекари и компетентните медицински служби, дали да сторят това, а да не се доверяват на други странични източници.

4. Припомняме, че посещението в храмовете и светите обители на лица в болестно състояние, прикриващи или пренебрегващи умишлено подобни клинични симптоми, е абсолютно недопустимо и безотговорно, защото по такъв начин те застрашават здравето и живота на свещенослужителите и на останалите богомолци.

5. Носенето на предпазни маски и дезинфекционни средства в храмовете и манастирите и спазването на дистанция е задължително!

Божието благословение и закрила да бъдат над всички нас, амин!"