Милиардерът Илон Мъск отново заема второ място в индекса на „Блумбърг“ за най-богатите хора в света, след като в понеделник състоянието му се сгромоляса с 15,2 млрд. долара, като една от причините бе недообмислен „туит“ на бизнесмена.

През същия ден акциите на Tesla поевтиняха с 8,6 процента - рекорден дневен спад от септември насам. В случая изобретателят може да вини най-вече себе си, тък като през уикенда публикува пост в туитър, в който изрази мнението, че цените на биткойн и етър „изглеждат високи“.

В резултат двете криптовалути се свлякоха съответно с по 11 и 15 процента - само две седмици, след като Tesla обяви, че добавя 1,5 млрд. долара в биткойн към баланса си. 

Акциите на производителя на електрически превозни средства бяха допълнително подкопани от решението му да спре поръчките за по-евтината версия на своя SUV Model Y. Tesla премахна колата от каталозите си само месец след пускането ѝ на пазара. Все още не е ясно дали решението е временно, или за постоянно.

За втори път през този месец Мъск бе изместен от лидерската позиция сред най-богатите, като първенец е Джеф Безос. „Блумбърг“ оценява богатството на основателя на „Амазон“ на 186 милиарда долара - с 3 милиарда долара повече от Мъск.