Мандатоносителят на нерегистрираната партия на обвиняемия бизнесмен Васил Божков - „Българско лято“, ще е партия „Българско национално обединение - БНО“.

Това обявиха водачът на формацията на хазартния бос - все още гражданско сдружение - Борил Соколов и партийният лидер на БНО Георги Георгиев. БНО „предоставя 100% от листите си в наша полза“, обяви Соколов, който преди това даде да се разбере, че видеото, с което анонсира новината, е на запис - „от съображения за сигурност“. 

БНО бе регистрирана от ЦИК за изборите на 4 април с решение от 17 февруари. А Георги Георгиев - лидерът ѝ, е по-популярен с артистичния си псевдоним Готи. Самият той беше кандидат за кмет на София през 2019 г. Доста... провокативен кандидат. Един от агитационните му материали бе снимка или колаж на самия него, гол и държащ тиква там, където би стояло смокиново листо. А призивът му бе софиянци да си направят тиквеник от тиквата... В т.нар. Националистически манифест на БНО се говореше как България не трябва да е  роб „на световната банда Гейтс - Рокфелер - Ротшилд - Сорос“... Сайтът на БНО вече препраща към този на „Българско лято“.

„Като лидер на БНО обещахме, че на следващите парламентарни избори ще дадем сериозна заявка за промяна, толкова бленувана и чакана от българския народ. Аз държа на своята дума. БНО винаги е била партия, която се е борила срещу статуквото. Поради тази причина припознаваме целите на „Българско лято“ и заявките на г-н Божков за промяна на политическия модел“, заяви Георги Георгиев, повтаряйки, че дава регистрацията на партията си 100%.

Припомняме, че „Българско лято“ подаде документи за регистрация в Софийския градски съд, след като се учреди онлайн, но делото първо бе отложено, след това формацията получи „да“ от съда, но прокуратурата протестира. Новото дело е насрочено за 1 март. На 17 февруари обаче изтече законовият срок за подаване на документи в ЦИК за участие в парламентарните избори. Така на практика „Българско лято“ нямаше как да се яви с името си. Васил Божков поиска сътрудничество с „Има такъв народ“, но Слави Трифонов категорично отказа. 

В резултат - намереният мандатоносител е Готи с партията му.