По традиция БСП-София почете Деня на защитника на отечеството. И по-точно на "героичната червена армия" по думите на лидера на столичните социалисти Калоян Паргов.

Паргов след като се поклони, поднесе цветя на Паметника на Съветската армия заедно с представители на ръководството и членове на Градската организация на партията.

"През Втората световна война съветските войници и офицери показаха, че когато имаш мисия и тя е свързана с отстояването на общочовешките ценности, борбата не се ограничава в националните граници, а до победата на доброто над злото. Ето защо днес ние изразяваме почитта си към тези герои", посочи Паргов и допълни, че да защитаваш отечеството е върховен дълг.

Денят на защитника на Отечеството се отбелязва на 23 февруари в Русия като всенароден мъжки празник. Отдава се чест на всички мъже и особено на онези, които са служили и служат във въоръжените сили. Датата е приета в Съветския съюз през 20-те години на миналия век и отбелязва първата победа на Червената армия над немците.

Този празник съществува от 1918 г., но през годините няколко пъти е променял името си – Ден на Червената армия, Ден на Съветската армия и Военноморския флот, а сега е Ден на защитниците на Отечеството.