Най-голямата професионална организация в структурите на МВР - Синдикалната федерация на служителите, изпрати официална позиция до медиите, в която се съобщава, че не приема предопределянето чрез медийни изявления или следствие на публикации за налагане на дисциплинарни наказания „уволнение“ на полицейските служители от Сандански, които участваха в незаконно парти в курортния град.

Клуб Z разказа за абсурдния случай, при който 4-ма служители се веселиха на парти в уж затворен ресторант по повод бебето на местния помощник-лесничей. Като през това време единият полицай излъчвал лайвстрийм във фейсбук...

От СФСМВР заявяват, че служителите на реда не могат да бъдат уволнени без събиране и установяване на доказателства за вина, съгласно съответните нормативни разпоредби, както и това да се случи преди приключване на административно производство, с което компетентните за това органи да установят по категоричен начин наличие на нарушение и нарушители и наложат съответното административно наказание.

„Безспорно е, че при установяване от компетентните органи на нарушение на заповед на министъра на зравеопазването, свързана с проотивоепидемиологични мерки от служителите на МВР, следва те да понесат и съответната административна санкции. Но много спорен остава въпросът за дисциплинарната отговорност, вида дисциплинарно наказание и най-вече спазването на нормативни разпоредби в този процес“, казват от организацията.

МВР излезе с официално съобщение, че е приключила предварителната проверка, разпоредена от директора на ОДМВР - Благоевград, и се стартира процедура за дисциплинарно производство, като имало данни за налагане на наказание „дисциплинарно уволнение“. 

„Считаме, че в случая е налице предубеденост и предрешеност, като се акцентира на служебно положение и професия“, допълват в писмото си снощи от СФСМВР.

По думите им се създава впечатление за самоцелно възмездие, което не води до благоприятни последствия нито за извършилите нарушението, нито за обществото, нито към останалите служители на МВР, нито за МВР като институция, призвана да защитава закона.

„Припомняме, че подобни нарушения от страна и на представители на други професии, свързани с овладяване на пандемията, станаха достояние на широката общественост, без да се стига до крайни за ситуацията решения, каквото би било дисциплинарно наказание „уволнение“ на нарушилите правила служители на МВР - пишат още от организацията.

Не бихме искали да мислим, че случаят е и удобен повод за изместване центъра на общественото внимание от други, доста по сериозни за МВР и държавата, проблеми“, се казва в края на писмото на СФСМВР.