Десетина дни преди 44-тото народно събрание да излезе в „предизборна“ ваканция и съвсем преди края на мандата му на 26 март, депутат от ГЕРБ се обяви за независим. 

Това е Владислав Николов, народен представител от Плевен, при това с опит - член е и на 43-тия, преди това и на 42-рия парламент. Част е от комисията по бюджет и финанси и на комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Мотиви за напускането му на ГЕРБ не бяха съобщени, самият той още не е обяснил решението си. 

Отговорът дойде със сигурност малко по-късно, когато „Републиканци за България“ - новата партия на Цветан Цветанов, обяви водачите си на листи за вота на 4 април. Николов е начело в 15-и МИР - Плевен.

Николов беше областен координатор на ГЕРБ в Плевен, но след европейските избори през 2019 г. бе свален от поста. Тогава Бойко Борисов се закани да „прочисти“ структурите там и в Добрич. 

Парламентът си гласува и старта на „предизборна“ ваканция от 8 март - тоест последното реално заседание ще е на 5 март, петък. От тази дата до 25 март депутатите ще се събират само извънредно, ако се наложи. Парламентарният контрол няма да прекъсне съвсем, но ще е само в писмена форма, гласи още решението. Народните представители няма да имат право да ползват служебни автомобили по време на предизборната кампания. Официално тя започва на 5 март. 

Последното заседание на 44-тия парламент ще е в деня преди края на мандата по конституция, а той е 26 март. Тогава депутатите ще се съберат само за да се разпуснат. 

Настоящият състав на Народното събрание е едва четвъртият от 1990 година, който изкарва пълния си 4-годишен мандат. Това е първият пълен мандат на ГЕРБ, въпреки че партията, начело с лидера ѝ и премиер Бойко Борисов, управлява за трети път. Преди това мандатите си завършват 36-ото, 37-ото и 38-ото народно събрание, по време на които управляват правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.