Хилъри Клинтън, бивш държавен секретар и неуспял кандидат за президент на САЩ, ще пише роман. Взела си е и съавторка - една от най-титулуваните писателки на криминални романи в света, канадката Луиз Пени.

Новата творба ще е „международен политически трилър“.

Според информация на Axios Клинтън и Пени, които са приятелки, са подписали договор за публикуването на State of Terror през октомври. В романа ще има жена - държавен секретар, която започва да работи за президент, който някога ѝ е бил политически съперник. В историята се намесват терористи, а държавният секретар е натоварен със задачата да сформира екип, който да разкрие опасна конспирация, схема, която внимателно е била изградена, така че да атакува САЩ в най-уязвимите им места, пише „Гардиън“.

В изявление за медиите Клинтън описва работата си с Пени като „сбъдната мечта“.

„Наслаждавала съм се на всяка от нейните книги и героите им, както и на приятелството ѝ. Сега двете се събираме, за да навлезем в сложния свят на висшата дипломация и измяната. Нищо не е такова, каквото изглежда“, обяснява Хилъри.

Тя не е първата авторка на трилъри в семейството. Съпругът ѝ, бившият американски президент Бил Клинтън, вече има издадени два в съавторство с Джеймс Патерсън.

Луиз Пени е канадска журналистка и писателка, носителка на множество награди, многократна носителка на приза „Агата Кристи“. Особено популярна е поредицата ѝ за главен инспектор Арман Гамаш от Квебек.

Пени е приятелка с Хилъри Клинтън от 2016 г. Писателката подчертава, че никога няма да забрави жеста на Клинтън, която ѝ пратила съболезнователно писмо след смъртта на съпруга на авторката на криминални романи. По това време Хилъри е в разгара на напрегната предизборна кампания, в която се изправя срещу Доналд Тръмп.

„Това беше щедър, мил и безкористен жест, който никога няма да забравя“, обяснява Луиз Пени.

През 2014 г. Клинтън подписа договор за предполагаемата сума от 14 млн. долара с издателството Simon & Schuster за мемоарите си. През 2017 г. същото издателство публикува и друга нейна мемоарна книга. През първата седмица след излизането ѝ бяха продадени 300 хил. екземпляра в САЩ.