Бивш сътрудник на сирийските тайни служби получи 4,5 години затвор от германски съд днес по обвинение в съучастие в престъпления срещу човечеството. Еяд ал Гариб е обвинен, че през есента на 2011 година е арестувал най-малко 30 демонстранти в Дума край Дамаск и ги е пратил в таен затвор на сирийскиет служби, където ги е измъчвал.

44-годишният сириец избягал по-късно в Германия, където е разпознат от някои от жертвите си и е арестуван.

Това е първата присъда срещу мъчител на сирийските служби в света. Тя отваря път и за обвинения срещу сирийския президент Башар ал Асад. По време на процеса срещу него свидетелстваха десетки мъже и жени от Сирия, които са били затворници в прочутия лагер „Ал Хатиб“. Те разказаха как са били изнасилвани, измъчвани с ток, бити с юмруци, тел и камшици. 

Гариб е първият от двамата подсъдими в Кобленц, след като съдиите решиха да разделят производството на две. Вторият обвиняем, 58-годишният Ануар Раслан, е обвинен директно в престъпления срещу човечеството, включително надзор на убийството на 58 души и изтезанията на 4000 други. Очаква се процесът срещу Раслан да продължи поне до края на октомври. 

Друга знакова присъда също бе произнесена днес в Германия. Съдът в град Целе осъди на 10 години и половина затвор иракчанина Абу Валаа. Той е обвинен в членство в терористична ислямистка гупировка и за вербуването и изпращането в Сирия на десетки млади мъже от Германия.