„Очакваме да сме в състояние да доставим в България следващото количество два дни по-рано от планираното. Да средата на месец март се очакват още две доставки.“

Това се казва в отговор на компанията „АстраЗенека“ на безпрецедентното остро писмо от здравния министър Костадин Ангелов.

Както Клуб Z писа, Ангелов изпрати писмото вчера. Отговорът пък е цитиран късно снощи от Нова тв.

„Производството на ваксини, в частност ваксината на AstraZeneca срещу COVID19,  е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че AstraZeneca полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. До средата на м. март сe очакват още две доставки“, казват още производителите на препарата.

В изпратеното от здравното министерство писмо се констатираше, че към този момент има сериозно забавяне на доставките на ваксини от страна на компанията. Като пример - на 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози от препарата, въпреки че по план те трябва да бъдат над 142 хиляди.

Здравният министър Ангелов настоя компанията спешно да изпрати 52-те хиляди дози от препарата към България още днес, като сме готови да осигурим въздушен транспорт за целта.