Репортерката на gospodari.com и членка на Асоциацията на европейските журналисти Виктория Симеонова се превърна в мишена на грозни атаки заради работата си по разследване, показващо финансови злоупотреби. Снимки от личния ѝ профил в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер са били публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което от дни получава нецензурни обаждания и съобщения. Това съобщиха от АЕЖ-България. 

Виктория Симеонова е подала сигнал до Главна дирекция за борба с организираната престъпност, но до момента извършителите не са разкрити. АЕЖ – България настоява властите да предприемат бързо разследване на тормоза срещу нашата колежка. Подобни посегателства срещу журналисти заради работата им са недопустими и властите трябва да открият и изправят виновните пред правосъдието. 

Ето какво разказа самата журналистка за случая, по който работи:

През 2013 година финансовият брокер „Глобал Маркетс“ беше обект на разследване от ДАНС заради „всяване на банкова паника“, а лицензът на компанията беше отнет от Комисията за финансов надзор. Години по-късно, през 2018-а в „Господари на ефира“ бяха представени историите на засегнати от дейността на „Интерактив кампъни“ – тогавашното ново име на „Глобал Маркетс“. Прокуратурата образува 5 досъдебни производства по случая, обеща проверки и обвинения при събиране на достатъчно доказателства.

През 2020 г., след като са сезирани от граждани, „Господарите“ започват разследвания на нови предполагаеми финансови измами от свързани фирми с различни имена. Според данните, с които разполагат от предаването, зад всички тези фирми стоят две лица – въпреки че е практика официално в управителния съвет на компаниите да се вписват други имена. Нито една от въпросните фирми, обвързани с вече познатата схема, няма лиценз от Комисията за финансов надзор и от Българската народна банка. Сред пострадалите от дейността на фирмите има хора, инвестирали шестцифрени суми. Има данни, че същата група действа и в Гърция, Македония и Сърбия, а в Румъния дейността е била прекратена през 2019 година след акция на властите.

„Господарите“ са се натъкнали и на група от сайтове, които публикуват клеветнически статии срещу всеки, решил да подаде жалба срещу тях в полицията или прокуратурата. Клевети по адрес на засегнатите се разпространяват от месеци от сайтове, в чийто управителен съвет влиза управител на една от фирмите - част от схемата. Нито един от въпросните сайтове crimes.bg, kliuki.bg, kliuki.ws, hotarena.net и mreja.bg не е подал декларация към Министерството на културата като доставчик на медийни услуги, каквото е изискването на закона.

Въпреки дългогодишната работа на „Господарите“ по темата и многобройните жалби, подадени до прокуратурата, до момента не се забелязва институциите да работят по тези сигнали – именно това мотивира стоящите зад финансовата пирамида да продължават с измамите, категорична е Симеонова.

Можете да видите разследването на Виктория Симеонова:

ЗАРАДИ БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ПРОКУРАТУРАТА: Финансова пирамида продължава да завлича хора с огромни суми (1 ЧАСТ)

РАЗСЛЕДВАНЕ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ: Как финансовата пирамида убеждава жертвите си (2 ЧАСТ)

ЛЪЖИ И ОБЕЩАНИЯ: Как протече срещата на “Господарите” със служители на финансовата пирамида (3 ЧАСТ)

Атакуват грозно наш репортер с фалшиви обяви в еротични сайтове (РЕПОРТАЖ)