Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира днес пред бТВ факта, че БСП все още не се е произнесла в подкрепа на кандитатирането им, заедно с президента Румен Радев, за втори мандат.

"Не възприемам реакцията на БСП като двоумене", категорична бе Йотова.

От думите й стана ясно, че според нея след парламентарните избори БСП ще участва в кампанията на настоящите президент и вицепрезидент за втори мандат.

Йотова припомни как тяхната двойка е била издигната от БСП на предишните президентски избори. Тя изтъкна, че соиалистическата партия е консервативна, но Корнелия Нинова е успяла да наложи Радев.

"Сега може да е похвали, че успешно е защитила тази кандидатура. А какво ще реши БСП ще видим след парламентарните избори", каза Йотова.

Тя изтъкна, че през всички години от мандата президентската институция е имала много контакти с гражданското общество.

"Единственото ни желание е да бъдем честни пред хората. Няма да бъдем във втори мандат със задкулисни преговори, пазарлъци, уговорки", категорична бе Йотова.

Тя припомни, че едно от обещанията на Радев е било да води балансирана външна политика. И изтъкна, че той е бил критикуван както за близки връзки с Русия, така и за близки връзки със САЩ.

"Той е подозиран в прекалено тесни отношения с различните връхчета на този триъгълник и това означава, че е постигнал баланса. Румен Радев беше този, който върна мястото на Русия в българската история", каза Йотова.

Според нея протестите са започнали като защита на президентската институция. А впоследствие "гражданското общество показа, че не се страхува".

Йотова си пожела "ваксините да не са следващото срутище".

Вицепрезидентката припомни, че в началото на мандата си президентът е обещал да не бъде церемониалмайстор, а да върне доверието в институцията. Държавният глава нямал претенции да бъде говорител на гражданското общество, но искал да го активира.

"Последните години основно показаха във всяка една криза колко липсва държавноста. Държавността, която да защитава своите граждани, техните интереси. Президентът Радев направи възможна промяната в България. Дано сме прави в това, което мислим, Това ще се покаже на изборите", каза още Йотова.