Най-големите строителни дейности от десетилетия протичат на територията на таен израелски ядрен обект, който е в центъра на необявената от Израел програма за създаване на атомно оръжие. Това съобщава Асошиейтед прес, след като анализира сателитни снимки.

На тях е открит изкоп с размер на футболно игрище и с дълбочина няколко етажа. Той се намира само на няколко метра от стария реактор в Центъра за ядрени изследвания "Шимон Перес" край град Димона. От десетилетия в него са обособени подземни лаборатории, в които се преработва ядреното гориво от реактора за добиване на плутоний като част от програмата за създаване на атомни оръжия на страната.

Към момента не е ясна целта на строежа. Израел от десетилетия нито потвърждава, нито отрича, че има ядрено оръжие. Тя е сред пет държави, които не са се присъединили към Договора за неразпространение на ядрените оръжия. С френска помощ Израел започва тайно да строи ядрен обект в края на 50-те г. на миналия век в пустиня до Димона , на 90 километра южно от Йерусалим. 

Благодарение на плутония от Димона Израел става една от деветте ядрени държави в света. Не е известно количеството атомно оръжие, което притежава. Според някои изчисления Израел разполага с ресурсите за най-малко 80 бомби. Вероятно могат да бъдат монтирани на балистични ракети, самолети и подводници.

От десетилетия не са провеждани ремонти по обекта край Димона. Но заснетите от миналата седмица сателитни снимки доказват, че това вече не е така.

Вижда се, че югозападно от реактора има изкопана дупка с дължина от 150 метра и широчина от 60 метра.

Други снимки показват, че изкопът е започнат в началото на 2019 г. и оттогава има малък напредък.

Реакторът за тежка вода в центъра действа от 60-те г. на миналия век, далече по-дълго от повечето реактори от същия период. Това повдига въпроси за ефективността и безопасността му. През 2004 г. израелски войници дори започнаха да раздават йодни таблетки в Димона. Йодът се дава като предпазно средство за населението при наличието на радиация над допустимите норми.

Сателитна снимка на стария реактор в Центъра за ядрени изследвания "Шимон Перес" от септември 1971 г.

Според анализатори строителната дейност може да е свързана с опитите да се съхрани и поддържа ядреният капацитет на държавата.