Изключен от партията БСП депутат - Иван Д. Иванов - от днес формално напуска и парламентарната група на левицата.

Това се разбра от думите на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на пленарното заседание. Това се случва ден, след като Иванов бе обявен за кандидат за следващия парламент - но от гражданската квота на ВМРО. 

Историята с Иванов и отношенията му с БСП се точи от края на миналата година. Той бе обвинен в съучастие в побой над друг социалист - Валентин Вълчев, председател на соцпартията в Долни Чифлик.

Първо градската организация на социалистите във Варна, откъдето е депутат, свали доверието си от Иванов. През декември 2020 г. Националният съвет на БСП го изключи въобще от партията - с решение, взето "на подпис", като съобщението дойде по официалния ред, а препоръката за крайното действие е било на Общопартийната контролна комисия. Поводът е именно участие в побой над Вълчев.

А мотивът - "БСП няма да толерира поведение, несъвместимо с морала и законите на страната".

Депутатът отхвърля обвиненията срещу себе си. Твърди, че изобщо не е присъствал на въпросната случка с Вълчев. Пред бТВ още тогава заяви, че му е била направена постановка - за него неуспешна.

По случая с посегателството срещу Вълчев има досъдебно производство.

Защо оттогава досега Иванов де юре е продължавал да бъде част от парламентарната група на левицата, макар и изключен от партията, не е съвсем ясно. Но за решение за изключване на депутат от ПГ са нужни гласовете на 2/3 от членовете й. 

Припомняме, че преди два дни от БСП към ВМРО "мигрира" и друг бивш вече социалист. Това е бившият дипломат Боян Чуков, който бе в Градския съет на БСП-София. При него няма предистория за изключване - той обяви, че напуска сам заради несъгласие с водената от Корнелия Нинова политика, защото превръщала партията в неин си проект с името БСП. Чуков е член на левицата от времето, когато тя се казва БКП. Той е бил щатен служител на Първо главно управление на тоталитарната Държавна сигурност, минал е и курс в съветската служба КГБ, както установи комисията по досиетата - два пъти. 

И управляващите от ГЕРБ тази седмица се разделиха с депутат - Владислав Николов от Плевен. Той пък отиде в новата партия на Цветан Цветанов - "Републиканци за България".