Изпълнителното бюро на БФС ще направи две предложения до Изпълкома, които будят сериозен интерес, независимо че минават леко под радара и не получават необходимото внимание в медиите (особено специализираните).  

Вчера сайтът на централата информира за поредно заседание на 4-членката, в която влизат временният президент Михаил Касабов и тримата вицепрезиденти - Атанас Фурнаджиев, Емил Костадинов и Румен Вълков. Любопитно е - на първо място, че напоследък шефовете на родния футбол избират този начин за прокарване на решения.

Бюрото се събира, решава и предлага на ИК. Комитетът приема.

Първото предложение гласи следното:

Що се отнася до картотекираните играчи от страни извън ЕС в ППЛ, вместо досегашните рестрикции за участие на трима подобни състезатели във футболните срещи, от следващия сезон всички пет футболисти от страни извън ЕС ще могат да участват едновременно.

Още по-просто да го кажем - от следващия сезон всеки един отбор ще може да използва във всеки мач всичките си петима картотекирани играчи с паспорти извън ЕС. Това ще бъде записано в Наредбата за първенствата и турнирите на БФС за 2021-2022 г.

Кой облагодетелства такава промяна? 

Лесен отговор - по-богатите, онези, които използват чужденци от Латинска Америка, Африка и т.н. На първо място е "Лудогорец", който в сегашния си състав има петима бразилци и още толкова африканци. Разбира се, някои от тях са с български паспорти или с такива от други страни от ЕС.

И ЦСКА-София, също доста интернационален тим, е сред облагодетелстваните. Въобще всеки, който разчита предимно на чужденци. 

Ако идеята мине, а това ще стане, след като е разгледана от Бюрото, БФС дава ясен сигнал на клубовете да продължат да "пазаруват" чужденци. И ги улеснява - всичките петима ще играят, няма да има сръдни и трудни казуси за треньора, "инвестициите" се оправдават и т.н. Има и още - няма да е вече толкова важно да им се вадят български паспорти или при привличането на даден състезател да се гледа какво гражданство има.

Правилата на ЕС не могат да се заобиколят, но в цяла Европа има ограничения за футболисти извън границите му. Най-честата практика е да играят до трима едновременно. Ясно защо - трябва да се стимулират местните момчета, по-лесно да им се дава шанс.

И тук идва другото ключово предложение на Бюрото: 

Клубовете от ППЛ могат да картотекират неограничен брой футболисти, родени след 1 януари 2000 г. с изиграни най-малко два пълни последователни сезона от сезона на навършване на 16 г. във футболния клуб. При участие на такива състезатели за не по-малко от 45 минути в среща от ППЛ, БФС заплаща на съответния клуб сума в размер на 250 лв. на човек за до двама състезатели в двубоя.

С което се предполага, че трябва да се компенсира горното. Ще се дават пари за пускане в игра на двама футболисти - това е практика от Западна Европа, има я например в страни като Швейцария, която доста дръпна в последните 20 години. Малко са парите, но все е някакво начало.

Но пък условностите са много. Независимо че при така изложените стъпки, личи, че ясно се цели клубовете да бъдат подтикнати да превърнат използването на млади играчи в тенденция - от нещо инцидентно, каквото е сега.

Нужно е много повече обаче - като усилия от страна на БФС. А с текстове като този за 5-те чужденци, не се помага за това да има повече български футболисти и най-важното - по-качествени. В родния футбол най-често избират лесния път. А този с налагането на собствени кадри е труден и изисква време.