Президентът на Българска федерация по плувни спортове Георги Аврамчев определи като саботаж скандала с положителните проби на трима плувци от националния отбор, предаде БНР.

Аврамчев даде пресконференция, на която заяви, че няма обяснение как се е стигнало до положителните за анаболния стероид станозолол проби на състезателите Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

"Болка ми е, защото дадохме възможност на забравени хора да излязат като скелети от гардероба, рече Аврамчев. - Нашите състезатели са сринати, без да имат никаква вина, а очакваме от тях да постигнат резултати след пет месеца. Как от най-успешната федерация с три олимпийски квоти, станахме най-лошите хора в тази държава. Всички знаещи и незнаещи започнаха да се упражняват на наш гръб и на нашите плувци. Вижте интервюто на Йосиф Миладинов от миналата седмица - той се отказа от Швейцария, за да тренира тук при тези треньори и да се довери на този доктор. До миналата седмица нямаше никакви проблеми."

"За година и половина са дадени 200 проби и всички са отрицателни. Сега имаме три положителни и това е факт. И вместо да се обединим и да търсим къде е проблема... Никога не сме си позволяваме да даваме забранени субстанции, особено този анабол, който остава месеци в организма", допълни той.

Все повече стават гласовете за оставка на Аврамчев. Има петиция в подкрепа на тримата плувци, а бивши и настоящи техни колеги се изказват в тяхна подкрепа.

Вчера уличените разговаряха с Аврамчев във федерацията. Същият ден бТВ се сдоби със запис от телефон (явно правен от някой от тях или от придружител), на който се чува как босът казва, че ако стероидът е даден от лекаря на федерацията, щели да ги "покрият" после и така да избегнат допинг проверка.

Първоначално той отрече да е казвал такова нещо и постави под съмнение автентичността на записа.

"Да, признавам, че това е моят глас, обърна се на 180 градуса Аврамчев днес. - Признавам, че са казани тези думи от мен. Но записът е нарязан и думите са извадени от контескта. Фразата, че ако съм знаел и съм давал, нямало да ги пусна на допинга и щях да ги скрия... Фразата е символична. Как ще ги скрия? Как да манипулирам? Това е нещо, което знам, че не мога да направя. Сега се замислям, че може би целенасочено съм го казал, като съм знаел, че нямам възможност и никога не съм го правил, за да вдъхна увереност на тези момчета и да им кажа, че 1000% е невъзможно. Признавам си, казал съм го."

Тече разследване и както се е случвало и с други български спортове в миналото, тезите са познати: виновен е някой друг, има злонамереност.

"В понеделник получих уведомлението на лабораторията за три положителни допинг проби. Пробите на Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов, направени от Световната антидопингова агенция през януари, са отрицателни, продъжи Аврамчев. - Цялата тази история е необяснима - това е саботаж, атака срещу мен лично, срещу националния отбор. Явно големите успехи на плуването не са по-вкуса на някого. Правим разследване, но на този етап нямам обяснение."

"Не сме престъпници! Взехме решение във федерацията да поискаме от антидопинговата комисия да бъдат изследвани всички спортисти от националния отбор. Истината ще излезе. Не сме мишки и няма да бъдем. Факт е, че корабът на плуването се разклати. Ако сме виновни, ще си понесем вината, но ако не сме - който каквото е правил, си е за негова сметка. Целият ми живот е минал в плуването и няма да допусна накрая като власите да се удавим по този начин", заяви още Георги Аврамчев.