Не е тайна фактът, че Facebook се опитва да навлезе на пазара на гласовите асистенти - но и техните стационарни устройства от серията Portal не са много известни. Компанията обаче продължава упорито да се бори за този пазар, засега контролиран от Apple, Amazon и Google.

Компанията въвежда нова гласова команда, която ще служи за събуждане на шлемът за виртуална реалност Oculus Quest 2, съобщи Gizmodo. С цел - удобство на потребителя.

Командата е "Хей, Фейсбук" (Hey, Facebook).

Новата команда обаче вече работи и за устройствата Portal, три стационарни таблета и смарт телевизор, пуснати през 2018 г., които досега ползваха гласовия асистент на Amazon - Алекса.

Повечето гласови асистенти така и не станаха наистина популярни на световния пазар, за което не помагат съмнителните истории с Алекса на Amazon (според някои хора тя активно шпионира потребителите), както и с цялостното недоверие към техногигантите и начинът, по който съхраняват личната ни информация.

"Хей, Фейсбук" достига нови висоти - несъмнено компанията на Марк Зукърбърг е свързана с най-много скандали с течове на данни и продажба на лична информация. Множество потребители пишат, че дори идеята да се обръщат към устройство с тази фраза ги плаши и създава усещането, че някой ги наблюдава - както прави и социалната мрежа, която веднага ни осигурява реклами във връзка с последното нещо, което сме потърсили през телефона си.