БСП няма да спечели избори през 2021 г. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) в ефира на "Нова телевизия". Според осъди факта, че държавният глава Румен Радев не е свикал съвета за национална сигурност почти година.

"БСП няма да спечелят нито едните, нито вторите избори, които предстоят тази година", обяви той. "Във време на пандемия, когато хиляди хора изгубиха живота си, президентът Радев наруши законът за консултативен съвет за национална сигурност и не го свика почти една година. Това е изключително нарушение и то пред очите на народа", подчерта Плевнелиев.

Той сподели, че е доволен от факта, че не е в листите на ГЕРБ за водачи, също и това, че вече не е действащ държавен глава. Според него един държавен глава няма отново място в политиката.

Плевнелиев сподели, че е в прекрасни отношения както с политици от ГЕРБ, така и с други политически сили като „Демократична България”, ВМРО и ДПС. Бившият президент сподели, че голяма негова мечта е ГЕРБ и „Демократична България” да се коалират.

"Докога дясното ще е разцепено, вместо да прогледнат? Когато Царят дойде на власт в България, помете всички. Ако Костов тогава не беше разцепил партиите, ако те бяха удържали фронта, тогава дясното, обединено, щеше да има нов, голям шанс да се върне на сцената. Костов е един от лидерите, които разцепиха дясното на много и това не е добре. Аз съм свидетел, че ГЕРБ се опитаха да направят обща платформа с „Демократична България”. Те избраха Мая Манолова и БСП. Каква демократична партия са тогава? Те са поредната популистка формация", заяви Плевнелиев.

Той е на мнение, че ако „Демократична България” „разчисти” миналото, ще има светло бъдеще. Същото важи и за партия ГЕРБ, която според Плевнелиев също има нужда да даде път на новото поколение.

"Лидерите на "Демократична България" мълчат за това, че Радев не спазва закона. Той не спазва Върховенството на закона. Как да им повярваме тогава? Радев не спазва конституцията ежедневно. Той няма право да иска оставката на главния прокурор и на правителството. Той го прави ежедневно, а това е незаконно. ГЕРБ допуснаха стратегическата грешка да дадат президентската институция на този човек. Радев не е постигнал почти нищо за българския народ. Той няма какво да покаже, освен, че постоянно плюе управляващите и е един средностатистически популист, каквито виждаме постоянно на политическата сцена", заяви президентът.

Според него политиците трябва да са тези, които дават предложенията за увеличаване на работните заплати. Той е на мнение, че има прогрес и не бива да си затваряме очите за него.

"Едно от позитивните неща, които можем да кажем за това правителство, е, че те с патриотичния фронт обещаха на народа да вдигнат доходи и пенсии и могат спокойно да кажат, че са постигнали тази цел. Всеки иска повече, но тук вълшебната дума е ефективност", смята Плевнелиев.