Иранските власти са отхвърлили предложението на ЕС за преки дипломатически контакти със САЩ, на които да бъде обсъдена ядрената програма на Техеран, предаде в. "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на информация, получена от високопоставени дипломати, съобщи БТА.

Решението може да доведе до повишаване на напрежението между Техеран и западните столици.

"Предвид неотдавнашните действия и изявления на САЩ и три европейски сили, Иран не смята, че това е подходящ момент за провеждане на неформална среща с тези страни, каквато беше предложена от Върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел", заяви говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзадех, цитиран от ирански медии.

Преди да изпратят представители на среща в Европа, иранските власти искат гаранции, че САЩ ще отменят някои санкции след срещата.

Вашингтон изрази готовност да участва в срещата, която ЕС се надяваше да организира през идните дни, но отказа да изпълни искането за санкциите.

Според дипломати това не е краят на надеждите за преки преговори през идните месеци и може да е опит на Техеран да получи преимущество на евентуални бъдещи преговори. Възможно е те да започнат още преди иранската Нова година в края на март