Никола Саркози днес може да стане вторият френски президент, който е осъден от Петата република, след Жак Ширак. Наказателният съд на Париж се очаква в ранния следобед да произнесе решението си по т.нар. дело за „подслушванията“, предаде Франс прес.

Председателката на 32-ра камара Кристин Ме трябва да започне да чете решението си от 14:30 ч. българско време и да каже дали бившият държавен глава е признат за виновен за престъпленията корупция и търговия с влияние, които той оспорва.

На 8 декември Националната финансова прокуратура (НФП) поиска срещу 66-годишния бивш президент четири години лишаване от свобода, две от които при строг режим.

Каквото и да бъде решението на съда, то ще бъде историческо, повече от девет години след като Жак Ширак беше осъден на две години затвор по делото за фиктивни работни места в кметството на Париж.

Саркози е изправен пред втори процес на 17 март в аферата „Бигмалион“, свързана с разходите за президентската му кампания през 2012 г.

Делото с „подслушванията“ датира от 2014 г.  В хода на разследването по подозрения за либийско финансиране на президентската кампания на Саркози през 2007 г. съдиите откриват, че той е използвал секретна телефонна линия под псевдонима Пол Бисмут, за да комуникира с адвоката си Тиери Ерзог. По това време приложенията с криптирани съобщения са малко познати.

Десетина от техните разговори са дешифрирани и според обвинението доказват, че е бил сключен „корупционен пакт“ между Саркози, неговия адвокат и бившия върховен магистрат Жилбер Азибер.

Според прокурора Азибер е предал чрез Ерзог класифицирана информация, с която да повлияе на касационна жалба, подадена от Саркози в друго дело засягащо го дело, т.нар. афера Бетанкур. В замяна тогавашният президент се е съгласил да подкрепи кандидатурата на магистрата за престижна позиция в Монако.

Обвинението иска същите наказания за Ерзог и за Азибер, плюс пет години лишаване от професионални права.

Обвиняемите твърдят, че разшифрованите разговори са само „бъбрене между приятели“ и отхвърлят „фантазиите“ и „хипотезите“ на прокуратурата.