Формула 1 е отклонила предложението на Бахрейн да се ваксинира масово срещу коронавируса за тестовете преди началото на сезона на 12-14 март и първия старт, насрочен за две седмици по-късно, информира Би Би Си.

Правителството на монархията е изявило желание на имунизира доброволно с препарата на „Пфайзер/Бионтех“ всички в кервана на Ф1 - състезатели, механици, шефове, журналисти, представители на спонсори и т.н. и т.н.

Това личи от писмо, цитирано от британската обществена телевизия.

Ръководството на Формула 1 е отклонило предложението с аргумента, че иска да спази ваксинационния план на Обединеното кралство. Централата на най-комерсиалния автомобилен спорт е там.

Осем от десетте отбора или са базирани изцяло на Албиона, или имат заводи и клонове. Почти сигурно е те също да откажат на Бахрейн.

Не се очаква това да доведе до напрежение между автомобилния керван и малкото кралство, в което ще стартира сезон 2021, след като Австралия отложи надпреварата за късната есен заради изключително строгите си мерки срещу COVID-19.

Преди дни шефът на Формула 1 Стефано Доменикали заяви, че спортът не иска да „предреди“ най-нуждаещите се да бъдат ваксинирани и ще спазва плановете на страните, от които са участниците в него.

От миналата година до началото на тази около половината от пилотите минаха през инфекцията.