Доскорошният президент на „Барселона“ Жосеп Мария Бартомеу е един от четиримата арестувани при акция на испанската прокуратура и полиция в клуба, предават световните агенции.

Останалите са главният изпълнителен директор Оскар Грау, Роман Гомес Понти, който е част от ръководството и се занимава с юридическите въпроси, и Жауме Масферер, съветник на Бартомеу.

Извършват се обиски.

Бартомеу, който е арестуван в дома си, подаде оставка през миналата есен и има временен заместник преди изборите на 7 март. Още тогава срещу него и Борда на директорите на „Барса“ течеше разследване за корупция, разклатило „Камп Ноу“ в тежката за „блаугранас“ 2020 г.

Повод за полицейския рейд е нашумелият скандал „Барсагейт“. В началото на миналата година клубът нае PR компанията I3 Ventures с цел подобряване на имиджа, най-вече в комуникационните канали в социалните мрежи, чрез сайта и всички останали дигитални платформи.

Според местни медии обаче фирмата е получила задача да заглуши и очерни футболисти на клуба, начело с Лео Меси, които публично се опълчиха на ръководството заради уволнението на треньора Ернесто Валверде. Управата отрича това.

Не по-малко интересен е договорът с I3 Ventures. Той е на стойност 980 000 евро, а за подобна услуга дружества като „Барселона“ плащат максимум по 120-150 хиляди. Разследването е именно за това.

Въпросната сума удобно била раздробена на по-малко от 200 000 евро на фактура, като по този начин се целяло избягване на одобрение от ръководството на клуба, твърди "Кадена сер".

В късната пролет шестима директори напуснаха „Камп Ноу“, начело с вицепрезидента Емили Русо, считан дотогава за бъдещ наследник на Бартомеу. Именно от него дойдоха обвиненията за нечисти финансови дела по висините на един от най-големите клубове в света. От „Камп Ноу“ обявиха, че завеждат дело срещу Русо и отново отрекоха всички обвинения.

Независим одит доказа, че за последните малко повече от пет години в Барса са похарчени 996 милиона евро за 35 играчи, повечето от които не постигнаха нищо за „лос кулес“. Проверката обаче не откри нередности в договора с I3 Ventures и неговото изпълнение.

В последните месеци стана ясно, че "Барселона" е в много тежко финансово състояние и практически пред фалит. И заради пандемията. Според испански медии дълговете са в размер на 1,2 милиарда евро. 720 млн. от тях трябвало да се върнат в кратсрочен план, като 266 млн. още до лятото, тъй като са към банки. Наскоро шефовете опитали да изтеглят пореден кредит, който е отказан.