Френски съд призна днес бившия президент Никола Саркози за виновен по обвинения в корупция и търговия с влияние и го осъди на три години затвор, две от които - условно, предаде Франс прес.

Така Саркози (66 г.) става вторият президент в Петата република след Жак-Ширак осъден за престъпление. Това обаче още не е окончателно, защото Саркози може да обжалва. Той напусна залата без коментар, след като присъдата беше произнесена.

Същите присъди получиха още двама обвинени с него в същото дело - бившият му адвокат Тиери Ерзог и бившият висш магистрат Жилбер Азибер. 

Прокуратурата беше поискала наказания от по четири години, от които две - при строг режим, и за тримата. 

Делото за т.нар. подслушвания датира от 2014 г.  В хода на разследването по подозрения за либийско финансиране на президентската кампания на Саркози през 2007 г. съдиите откриват, че той е използвал секретна телефонна линия под псевдонима Пол Бисмут, за да разговаря с Ерзог. 

Десетина от подслушаните им разговори според обвинението доказват, че с посредничеството на Ерзог Саркози е сключил „корупционно споразумение“ с Азибер. Азибер е предал чрез Ерзог класифицирана информация, с която да повлияе на касационна жалба, подадена от Саркози, в друго дело засягащо го дело, т.нар. афера Бетанкур. В замяна тогавашният президент се е съгласил да подкрепи кандидатурата на магистрата за престижна позиция в Монако.

Защитата твърдеше, че нито Саркози, нито Азибер са получили някакви облаги от „корупционния си пакт“ и отхвърли обвиненията като „хипотези“ и „фантазии“.