Главният прокурор Иван Гешев и говоритеката му Сийка Милева се срещнаха с представители на Българския антифашистки съюз (БАС), става ясно от прессъощение на прокуратурата.

"Борис Цветков, Николай Белалов, проф. Искра Баева и Аарон Бали изразиха благодарност за действията на прокуратурата по противодействие на проявите на антисемитизъм, ксенофобия и реч на омразата", казва се още в краткото изявление.

По-рано днес от БАС съобщиха, че срещата е по тяхно настояване, като по този начин изразяват подкрепата си за искането на прокуратурата за дерегистрация на "БНС-Еделвайс".

Както Клуб Z писа, държавното обвинение опита да дерегистрира в Софийски градски съд движеието, което е и организатор на т. нар. Луковмарш. На 18 февруари обаче СГС се произнесе с отказ на първа инстанция за отнемането на регистрацията.

Според държавното обвинение, са установени поредица от публични изказвания на членове на ръководството и активисти на "БНС-Еделвайс", декларации и становища, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, включително и антисемитска пропаганда, както и се твърдеше, че през годините формацията е създала своя военизирана структура.

Според съдия Beнeтa Цвeтĸoвa обаче, прокуратурата не е успяла да представи доказателства, че сдружението е създало такава структура, а инцидентното ползване на различни по вид униформи и употребата на ползвани и в гражданския оборот звания, според нея, не могат да обосноват извод за съществуването ѝ. Няма и доказателства за конкретни действия, пpoтивopeчaщи нa Koнcтитyциятa, а намиращите се на страницата на "БНС-Еделвайс" ĸвaлифиĸaции и cлoвocъчeтaния ĸaтo "цигaнcĸи opди" например, или  употребата им в медийни изявления, са нeпpиeмлиeви  зa дeмoĸpaтичнo oбщecтвo, но нe са "нacaждaщи oмpaзa или нeнaвиcт", постанови съдия Цветкова.

Според днешното съобщение на Антиэашисткия съюз една от целите на срещата им с обвинител №1 е "да изразим разочарованието си от съдебното дело и постановеното решение на първа инстанция, отхвърлящо иска на прокуратурата" както и "за настояване прокуратурата аргументирано да обжалва решението".

От БАС декларират готовност "да продължат борбата си на следваща инстанция по това дело или по нови съдебни битки срещу проявите на неонацизъм и неофашизъм и техните изразители с всички предвидени от закона средства". (по отминалото дебо БАС не бяха страна, б.р.).

От там заявяват още:

"БАС София град обсъжда свое бъдещо искане до прокуратурата и съда срещу БНС и учредената от тях в България мрежа на неонацистки организации от целия свят и техните прояви на нетолерантност, ксенофобия, омраза, нетърпимост, неонацизъм и неофашизъм."